Tražimo jednako pravo na lijecenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Svjetskog dana bolesnika 11. veljace Udruga hrvatskih pacijenata javno je uputila krik predsjednici Vlade za spas solidarnog javnog zdravstvenog sustava kao opceg dobra.

Rijec je o novom pravilniku ministra Milinovica koji, kako navodi predsjednik udruge Mario Drlje, legalizira dopunski rad bolnickih lijecnika u privatnim ordinacijama. Pita se ima li taj pravilnik za cilj jacanje privatne prakse i slabljenje javnog solidarnog zdravstvenog sustava.

"Možete li nama bolesnicima objasniti kako je moguce da, s jedne strane, lijecnicka struka na celu s predsjednikom HLK-a Hrvojem Minigom sve više kuka zbog nedostatka lijecnika, a istodobno se lijecnicima iz javnog sustava omogucava rad kod privatnika?

Liste cekanja su sve duže. Obicni pacijent u nekim bolnicama za ultrazvucno snimanje, primjerice, mora cekati 230 dana, cekanje na holter iznosi 135 dana, za ergometriju 138 dana, za analizu hormona štitnjace treba cekati 155 dana, a na termin za endokrinološko-dijabetološku ambulantu 247 dana...", navodi Drlje.

Dodaje da bolesni ljudi ne mogu do svoje Ustavom zajamcene zdravstvene zaštite, a ako imaju novca ili vezu, onda mogu birati.

"Kakva je stvarna situacija u javnom zdravstvu, najbolje se može sagledati kada bolesnik, koji nema veze, uzme uputnicu i krene od šaltera do šaltera. I tako doživi poniženje kada mu na šalteru kažu koji je prvi slobodan termin. O preventivi da i ne govorimo.

Je li se u ovakvom javnom zdravstvu izgubio bolestan covjek? Pitamo se je li dvojna praksa postala plodno tlo za mogucu korupciju i preusmjeravanje bolesnika iz javnog solidarnog zdravstvenog sustava u privatnu praksu, uz obrazloženje da ce u bolnicama predugo cekati na pregled i lijecenje?

Priznaje li ministar Milinovic ovim pravilnikom da ima lijecnika koji ne ispunjavaju svoje obaveze, zbog cega ni ne mogu raditi privatno? Ako ima takvih, zašto se ne kazne ili otpuste? U udruzi smatramo da se lijecnicima konacno treba placati po tome kako i koliko rade. Smatramo da treba ukinuti bolnicke limite i omoguciti maksimalnu iskoristivost kapaciteta u bolnicama te lijecnike placati po njihovom stvarnom radu.

Novac neka ide za bolesnikom uz strogu kontrolu stvarnog rada. Na taj nacin lijecnici ne bi odlazili kod privatnika, imali bi vecu placu, laki novci bi ostali u javnom solidarnom zdravstvu, bolesnici bi bili zadovoljniji, a liste cekanja bitno manje. Lijecnici koji manje rade trebaju imati i bitno manje place od svojih kolega koji više rade. Smatramo da bi na taj nacin motivirali sve one koji manje rade," porucuje Drlje.

Zato porucuje predsjednici Vlade da je krajnji cas za novi zakon o sprjecavanja sukobu interesa za podrucje zdravstva, prema kojem bi miješanje praksi bio sukob interesa za sve djelatnike u javnom solidarnom zdravstvenom sustavu.

"Ako se to odmah ne ucini, mogli bi dobiti legalnu tajkunizaciju solidarnog javnog zdravstvenog sustava. Podsjeca li nas to na legalnu privatizaciju pocetkom devedesetih? Uništimo li solidarni javni zdravstveni sustav, svi oni koji nemaju novca nece se moci lijeciti. Zamislimo kako je imati nekoga bolesnog u obitelji, a nemati novca za lijecenje, gledati u bolesnika i biti nemocan.

Molimo vas da ne dopustite tu bol kad clanovi obitelji ne mogu pomoci svom voljenom bolesnom djetetu, majci, ocu, djedu, baki. Molimo vas, ustrajte na solidarnom javnom zdravstvenom sustavu - opcem dobru svih gradana Republike Hrvatske. Molimo vas u ime života osigurajte jednako pravo na lijecenje u trenutku potrebe svim osiguranicima HZZO-a na nacelu solidarnosti", zakljucuje Drlje.


Podijeli: Facebook Twiter