Tražimo iste uvjete kao konkurencija na Mediteranu

Tihomir Nikolaš
Tihomir Nikolaš

To što je novi ministar turizma iz Istre, od presudne je važnosti za pozitivno mišljenje koje trenutno vlada među turističkim djelatnicima najturističkije regije Hrvatske. Ujedno, prve najave novog ministar turizma Vodnjanca Antona Klimana, koji se dosad i sam bavio turizmom, iako ne u sustavu velikih hotelskih firmi koje "vladaju" Istrom, naišle su na pozitivan odjek među svima - od ugostitelja, do hotelijera pa sve do privatnih iznajmljivača i kamping sektora.

- Osobno ne poznajem novog ministra turizma, ali drago mi je da dolazi iz struke. Nama privatnim iznajmljivačima posebno se sviđaju najave oko razmatranja ukidanja obveze izrade energetskog certifikata za iznajmljivače te najava smanjenja PDV-a. Ako se to dogoditi, to će itekako pogurati turizam. To daje nadu i za investicije u turizmu. Ukoliko netko planira veću investiciju, to će mu biti od velike pomoći. Dakle, pozitivno gledam na njegove najave i nadam se da će se primijeniti u praksi - kazao je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma u Istarskoj županiji Miroslav Pretula.

To što je ministar iz Istre, bitno je i čelnom čovjeku Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Tihomiru Nikolašu, im više što se velika većina najvećih kampova nalazi na Poluotoku.

- Po prvim izjavama i zato jer dolazi iz Istre, vjerujemo da će novi ministar pokazati senzibilitet za kampove. Ne tražimo puno, nego samo da imamo iste uvjete koje ima naša konkurencija na Mediteranu. A to je da nam PDV ne bude najveći na Mediteranu, i da nam se ne koče investicije.  Smatramo da će prepoznati važnost kamping sektora, koji ne samo da ostvaruje 25 posto turističkog prometa i da se prvi vratio na prijeratne brojke, nego što njime možemo postići najbolje rezultate i biti najkonkurentniji s obzirom da je udio naših kamping kapaciteta u ukupnim kapacitetima među najnižima u Europi. Smatramo da postoji još potencijala za razvoj kampinga i da mudrim planiranje i usmjeravanjem proizvoda možemo omogućiti održivi rast, smatra Nikolaš. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 30. SIJEČNJA


Podijeli: Facebook Twiter