Tražim se po povijesti i ne pronalazim se nigdje


Yane Calovski i Hristina Ivanoska, međunarodno afirmirani makedonski umjetnici koji su prije dvije godine predstavljali Makedoniju na Bijenalu u Veneciji, predstavljaju se radovima u vodnjanskom prostoru za suvremenu umjetnost Apoteka. Kustosica izložbe je Branka Benčić, a izložba je otvorena još deset dana.

Kompleksan izložbeni proces

"Prolog (oblik pitanja)" prvi je dio kompleksnog izložbenog procesa koji se razvija kroz projekt "Oblik odgovora", a umjetnici ga planiraju realizirati u tri etape i u tri izložbena prostora - vodnjanskoj Apoteci, zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti te skopskom Press to Exit.

Prva etapa ili "Prolog" fokusira se na oblike ženskog rada, dizajna tekstila, emancipacije procesa rada, prisvajajući i razlažući konceptualne i formalne procedure u okviru tri umjetničke i diskurzivne pozicije: Otti Berger, Anette van Eyck i Simone Weil. Na jednom radu na makedonskom je jeziku ispisano: "Tražim se po povijesti i ne pronalazim se nigdje".

"Oblik odgovora" svojevrstan je work in progress, formiran tako da okupi i mapira estetske, formalne, kritičke i konceptualne interese umjetnika, usmjerene na vlastitu umjetničku produkciju, pitanja kolektivnog rada, memorije, kao i institucionalni kontekst u kojem umjetnici djeluju. Otvara pitanja umjetničkog rada u različitim kontekstima.

Novi scenariji i nova znanja

Umjetnička praksa Yaneta Calovskog i Hristine Ivanoske kompleksna je i kontekstualna; bave se temama i konceptima arhitekture, povijesti i teorije umjetnosti, političke stvarnosti, kako bi kreirali nove scenarije i nova znanja. Radove realiziraju u različitim medijima od crteža, teksta do objekta, instalacije i videa.

Hristina Ivanoska (1974) i Yane Calovski (1973) surađuju od 2000. godine, a individualno ili zajedno, sudjelovali su na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u međunarodnim muzejima i galerijama - istanbulskom Akbank Art Centru; londonskom Tate Britainu, njujorškom The Drawing Centru, skopskom Muzeju suvremene umjetnosti, berlinskoj galeriji Żak/Branicka i Nacionalnom muzeju suvremene umjetnosti u Bukureštu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter