Tražilica grobnog mjesta putem pametnog telefona

Građanima je dostupna i aplikacija o rasporedu sahrana i ispraćaja pokojnika (Tanja KOCIJANČIĆ)
Građanima je dostupna i aplikacija o rasporedu sahrana i ispraćaja pokojnika (Tanja KOCIJANČIĆ)

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana na porečko gradsko groblje postavljena je nova informativna ploča s tzv. QR kodom koji je poveznica na internet aplikaciju – tražilicu pokojnika namijenjenu građanima i posjetiteljima groblja za pregled podataka o preminulim osobama i pronalaženju njihovog posljednjeg počivališta, doznajemo iz porečkog komunalnog poduzeća Usluga.

Svi koji imaju pametni telefon, bez obzira kojeg proizvođača, mogu pristupiti toj aplikaciji. Dovoljno je da imaju internetsku vezu i instaliranu neku od besplatnih aplikacija za čitanje QR koda. Također, moguće je adresu QR koda ručno prepisati s ploče na groblju u svoj internetski preglednik.

Dakle, kako pojašnjavaju iz Usluge, u tražilicu je dovoljno upisati ime pokojnika nakon čega se na karti groblja  pojavljuje točna lokacija na kojoj se nalazi traženo grobno mjesto, te ostali podaci. Osim za porečko groblje, mogu se pretraživati i podaci za ostala groblja kojima upravlja Usluga u Baderni, Fuškulinu, Novoj Vasi i Žbandaju.

Osim toga, građanima je sada dostupna i aplikacija o rasporedu sahrana i ispraćaja pokojnika na našim grobljima. Osim preko QR koda, tražilici pokojnika i rasporedu ispraćaja pokojnika za određeni dan može se pristupiti i putem mrežne stranice Usluge.

Nadalje, kako saznajemo iz tog poduzeća, uprava groblja prikuplja i održava evidencije o pokojnicima. Moguće su i greške, pa mole građane da netočne podatke jave upravi gradskog komunalca.

Budući da je za Sve svete i Dušni dan uvijek velika posjećenost groblja, a posjetitelji dolaze i iz drugih dijelova zemlje ali i iz inozemstva, cilj je bio olakšati pronalazak posljednjih počivališta rodbine, prijatelja i znanaca kojima posjetitelji žele zapaliti svijeću i položiti cvijeće. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter