Tražili kozlice, našli masovnu grobnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici zadarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja ostali su nemilo iznenadeni kad su prilikom spašavanja dvaju kozlica koji su upali u jamu na podrucju Zatona Obrovackog, naišli na veliku nakupinu ljudskih kostiju.

Petoro zadarskih gorskih spasioca danas se nakon dojave mještana, oko 13 sati spustili u Jamu kraj Bunara u blizini sela Pecice, no tijekom akcije izvlacenja kozlica, GSS-ovci su otkrili i masovnu grobnicu, kako pretpostavljaju – iz Drugog svjetskog rata.



– Dok smo organizirali izvlacenje kozlica koji su zapeli na jednoj polici, na dubini od 30-ak metara, primjetili smo rasuti materijal pod kosinom od 45 stupnjeva na kojem je bilo i više ljudskih kostiju. Ovako od oka smo nabrojali barem petnaestak ljudskih lubanja, a sve upucuje na to da se još kostiju nalazi i ispod tog rasutog materijala, ispricao nam je po izlasku iz jame procelnik zadarske stanice HGSS-a Neven Zrilic.

Spasioci su zamijetili i ostatke vojnih uniformi i cizama te posudu na kojoj se vidjela SS oznaka pa su pretpostavili da se radi o njemackim vojnicima iz Drugog svjetskog rata.

No to su, upozorava Zrilic, za sad sve nagadanja. Nakon što su kozlice žive i zdrave izvukli na sigurno, zadarski su GSS-ovci o svom otkricu obavjestili policiju, te sudske istražne organe.

Doticna jama, kazali su nam, do sad nije bila poznata speleolozima, odnosno nikad nije bila službeno istraživana.

Iako su prve kuce od nje udaljene dva kilometra, nalazi se na prilicno nepristupacnom terenu. Na podrucju Zadarske županije do sad je pronadeno više jama s ljudskim ostacima iz Drugog svjetskog rata.


Podijeli: Facebook Twiter