Tražili 200 kredita u dva dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od utorka, 26. travnja, do jucer popodne banke su diljem Hrvatske zaprimile više od 200 zahtjeva za dodjelu subvencioniranih stambenih kredita. Zagrebacka banka je vec prvog dana dobila 57 zahtjeva za kupnju stana prema tom modelu, a jucer se ta brojka popela na 85. Komentiraju da se, prema tome, može prognozirati dobar interes gradana za tu akciju jer su ohrabreni povoljnim uvjetima, a uz do dobivaju subvenciju države.

Iz druge, trece i cetvrte po velicini banke, PBZ-a, Erstea i Raiffeisena, izjavili su da postoji povecani interes za ovom vrstom stambenih kredita. Iz PBZ-a dodaju da bilježe više od 50 upita, ali da je vecina u fazi predzahtijevanja i prikupljanja dokumentacije, a u Ersteu i Raiffeisenu su zaprimili nekoliko desetaka zahtjeva.

I ostale od ukupno 11 banaka i štedionica koje su ukljucene u tu akciju bilježe povecani interes za stambene kredite. Neke su iskoristile i ovu akciju za privlacenje novih klijenata pa HPB, Hypo i Erste uvjetuju da im kupci stanova budu i klijenti, odnosno prenesu primanja u tu banku.

Kupcima je omoguceno birati bilo koji stan ispunjavaju li uvjete. Analiticari su pak objavili da mjere nece donijeti preokret na tržištu koje ima od 10 do 15 tisuca neprodanih stanova.

- Subvencije su dostatne za financiranje maksimalno 900 stanova ove, pa još 1.000 sljedece godine na razini Hrvatske, zakljucili su. Buduci da u Istri živi jedna dvadesetina stanovnika Hrvatske, valja ocekivati da ce ove godine na Poluotoku na taj nacin biti prodano od 50 do najviše 100 stanova. Prema posljednjim objavljenim podacima Raiffeisena, u Istri se prodaje 3.000 stanova i kuca. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter