Traži slobodu za Matvejevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europarlamentarka Debora Serracchiani zatražila je od visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton "akciju protiv presude protiv intelektualca Predraga Matvejevica", osudenog u Hrvatskoj zbog vrijedanja nekih pisaca, javlja Ansa.

Serracchiani, clanica talijanske demokratske stranke, napisala je pismo Ashton jer je pravomocnom postala presuda kojom je Matvejevic osuden na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, na temelju privatne tužbe Mile Pešorde zbog teksta iz studenoga 2001. naslovljenog "Naši talibani" u kojem je Matvejevic Pešordu svrstao medu širitelje ratne mržnje.

Debora Serracchiani napisala je da je "presuda protiv Matvejevica, kulturna covjeka, rafinirana pisca i cvrsta zagovornika europskih ideala, veoma teška za jednu zemlju koja priželjkuje postati 28. clanica Europske unije". Više od trajanja predvidene kazne, naglasila je europarlamentarka Serracchiani, važan je opci princip koji je njome pokazan.

"Hrvatska ne poštuje slobodu izražavanja koja je jedan od temelja svake demokracije i koji je priznat i u 19. clanku Opce deklaracije o ljudskih pravima", napisala je.


Podijeli: Facebook Twiter