Traži se zabrana raspolaganja Cimosovom imovinom

Cimosova tvornica u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Cimosova tvornica u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Republike Hrvatske tužila je slovensku grupaciju Cimos d.d. - Automobilska industrija Kopar zbog 20,2 milijuna eura duga.

Tužbom podignutom 25. veljače na Trgovačkom sudu u Zagrebu nastojat će podmiriti dug iz devedesetih godina prošlog stoljeća koji je nastao prilikom zaduživanja Cimosa kod Riječke banke. Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka preuzela je naime kreditna potraživanja banke nakon njenog odlaska u stečaj. Navodno se u više navrata pokušavalo dogovoriti način rješavanja ovog duga, no bez ikakvog rezultata.

Krajnja mjera zaštite nacionalnih interesa

U Državnoj agenciji u izjavama pojedinim medijima naveli su kako smatraju da je nakon šesnaest godina, podizanje tužbe zapravo krajnja mjera zaštite nacionalnih interesa. Tužbom podignutom na zagrebačkom Trgovačkom sudu, zatraženo je i izricanje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom u Hrvatskoj; Cimosovim tvornicama u Buzetu i Roču. Na pitanje zbog čega je zatražena zabrana raspolaganja imovinom, u Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, odgovorili su da je smisao privremene mjere zabrane raspolaganja poslovnim udjelima osiguranje naplate potraživanja DAB-a prema Cimosu na teritoriju Hrvatske.

- Budući da je Cimos strana pravna osoba sa sjedištem u Republici Sloveniji, ovakvom privremenom mjerom onemogućilo bi se da Cimos raspolaže poslovnim udjelima društva prije okončanja spora i naplate koju očekujemo. Također, u slučaju uspjeha u sporu, DAB bi mogao naplatiti svoje potraživanje djelomično ili u cijelosti u Republici Hrvatskoj prodajom tih poslovnih udjela, navode u DAB-u.

Komentar smo zatražili i u Cimosu Koper gdje su nam odgovorili da vijest objavljenu na HRT-u da je hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka tužila Cimos, ne mogu komentirati jer do danas niti Cimos d. d. niti njegove tvrtke kćeri u Hrvatskoj nisu primile takvu tužbu ili obavjest suda da je tužba podignuta.

Mogući kupci mogu odustati od kupnje

- Inače pozadina DAB-a nam je poznata i u prošlosti smo je temeljito ispitali u suradnji sa vanjskim pravnim savjetnicima. Na osnovu pravnih mišljenja i u skladu sa međunarodnima standardima financijskog izvješćivanja, Cimosu nije bilo potrebno oblikovanje nikakvih rezervacija za navedeni primjer. Cimos je sve sudionike u postupku privatizacije obavijestio sa rezultatima pravnih analiza, navodi se u šturom odgovoru kojeg su dostavili iz Cimosovog novinarskog središta.

Grupacija Cimos sa sjedištem u Kopru, djeluje u četiri države, među njima i u Hrvatskoj. Cimosove tvornice u Hrvatskoj, u Buzetu, Roču i Labinu, odnosno P. P. C.-u kao dijelu Grupacije Cimos, prema prošlogodišnjim neslužbenim podacima zapošljavaju oko 1.200 radnika.

Uspije li se tužbom ishoditi zabrana raspolaganja imovinom, potencijalni kupac Grupacije Cimos Koper mogao bi odustati od kupnje što bi se jako loše odrazilo na budućnost ovog automobilskog holdinga koji se već duže vrijeme suočava sa poslovnim poteškoćama a izlaz iz krize vidi u upravo u strateškom partneru. Prema neslužbenim  informacijama interes su u neobvezujućoj ponudi iskazale su španjolska i francuska kompanija. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter