Traži se ubojica dobrog dupina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Policija intenzivno traga za osobom koja je harpunom upucala dobrog dupina u uvali Budava kod Kavrana proteklog petka. Mole se gradani, ako imaju kakvih saznanja o dogadaju, da se obrate na broj 192", kazala nam je Nataša Rogic, policijska službenica za odnose s javnošcu PU istarske.

Ranjenog dupina su u uvali Budava uocili kupaci te mu pokušali pružiti pomoc, a ujedno su alarmirali pulsku Veterinarsku stanicu koja je odmah krenula na teren.

Higijenicar Valter Žgomba je zatekao vec uginulog dupina s harpunom u predjelu ledne peraje. Dupin je prebacen u komoru i pozvana je policija. U ponedjeljak je radi daljnje istrage i utvrdivanja detalja uginuca prebacen na Veterinarski fakultet u Zagreb.

Podsjetimo da je 2007. u Istri donesena prva prekršajna presuda zbog uznemiravanja dobrih dupina kod Verudele u Puli. Prekršitelj koji je barkom uznemiravao dupina je kažnjen novcanom kaznom od sedam tisuca kuna.

Ta se presuda smatra kao presedan u sudskoj praksi i prva svjetska prijava za uznemiravanje dupina. Veliku ulogu u cijeloj prici odigrali su djelatnici PU istarske, Sektora kriminalisticke policije, i to odjela zaduženog za rješavanje delikata protiv opce sigurnosti i protiv okoliša. Grupa je oformljena 2005. za otkrivanje i sankcioniranje protuzakonitog lova i ribolova.


Podijeli: Facebook Twiter