Traži se promjena granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko vijece Buzeta jednoglasno je prihvatilo prijedlog gradonacelnika Valtera Flega za promjenu dijela granice izmedu Buzeta i Opcine Oprtalj na podrucju Sv. Stjepana, odnosno Istarskih Toplica.

Buzetski je stav da bi granica trebala ici od stijene iznad starog raskrižja za Sv. Stjepana, nastaviti prema jugozapadu, obici izvor Bulaž i obje zgrade uz izvor, spojiti se s odvodnim kanalom izvora te nastaviti do njegovog utoka u staro korito rijeke Mirne.

Pitanje razgranicenja u Istarskim Toplicama otvorila je Opcina Oprtalj, koja na tom nedefiniranom dijelu s Hrvatskim šumama vodi spor oko prava vlasništva zemljišta. Katastarska granica po kojoj su definirane granice grada i opcine ide, naime, starim tokom rijeke Mirne kojega više nema u prirodi i na kojem je izgraden dio hotela, parkirališta i sportskih terena. Iako su predstavnici Buzeta i Oprtlja do 1999. održali nekoliko radnih susreta na temu uredenja granice na tom podrucju, ona do danas nije definirana.

Oprtaljska opcina predložila je stoga Buzecanima pokretanje postupka promjene tog dijela granice. Nacelnik Aleksander Krt uputio je dva prijedloga, jedan je nacelno dogovoren prije desetak godina, no oba bi zapravo, ocjena je gradonacelnika Flega, znacila teritorijalni ustupak Buzeta, pa su se buzetski vijecnici odlucili za treci kojim bi obje strane u sporu dobile približno jednaku površinu i kojim bi se ostvarila mogucnost uredenja granica naselja Sv. Stjepan.


Podijeli: Facebook Twiter