Traži se povećanje plaća u gradskim poduzećima i ustanovama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača na današnjoj konferenciji za novinare otkriva da je sindikat uputio Gradu Puli inicijativu za pregovorima oko podizanja plaća u gradskim poduzećima i javnim ustanovama, u kojima plaće nisu dirane od 2009. godine, a negdje su čak i smanjene preventivno kada je najavljena porezna reforma, poput vatrogasne postrojbe ili vrtića. SIKD, inače, djeluje u Herculanei, Pragrandeu, Monte Ghiru, u sva tri vrtića (Dječji vrtići, Mali svijet, Rin Tin Tin), Pulaprometu, Pula parkingu, te kod vatrogasne postrojbe.

- Činjenica je da se kod ostalih građana situacija popravila, plaća je Puljanima u prosjeku 500 kuna išla gore, ali ne i radnicima u uslužnim djelatnostima a i oni pridonose razvoju grada i turizma. Međutim, od toga nemaju koristi i smatramo da je vrijeme za korekciju plaća u gradskim poduzećima i ustanovama. Iako je riječ o trgovačkim društvima, ona su svojim poslovanjima i ulaganjima uvijek na "pozitivnoj nuli" te su Grad Pula, odnosno gradonačelnik, ti koji o tome odlučuju pa smo stoga pokrenuli inicijativu uoči donošenja gradskog proračuna za sljedeću godinu, rekao je Kutlača, istaknuvši da sindikat ne poriče da je Grad ulagao u uvjete rada i sredstva rada, ali ne i u same radnike.

Voditelj pulskog ureda SIKD-a smatra da radnici koji služe građanima imaju jednako pravo na kvalitetan život i ne vjeruje da građani ne bi imali razumijevanje za svoje sugrađane jer svi dijele istu sudbinu u Puli. O konkretnim iznosima povećanja, kaže Kutlača, razgovaralo bi se pojedinačno o svakom gradskom trgovačkom društvu, no prije toga čeka se da Grad Pula iskaže spremnost za pregovore.

Na njega se nadovezao predsjednik SIKD-a Bruno Bulić, upozorio je da se u gradskim poduzećima devet godina nisu promijenile plaće a "masa" se u lokalnoj samoupravi podigla jer se brine o "uhljebima". Istaknuo je da se došlo do situacije da se u turizmu plaće povećavaju, ali ne i u lokalnoj samoupravi, te ukoliko se o Istri govori u superlativima i dobrom radu, onda treba voditi brigu i o ljudima koji tim pohvalama doprinose svojim radom. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter