Traži se pomoc za gradnju kuce obitelji Kasunic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jasna Kasunic sa svoje šestero malodobne djece i dalje je u kuci u Kurjavicima, nelegalno i u nemogucim uvjetima, premda je kotac promjene pokrenut. Sada bi još trebao netko tko ce pricu gurati k sretnom kraju.

Naime, na posljednjoj sjednici višnjanskog Opcinskog vijeca u prošloj godini odluceno je da se za potrebe obitelji izgradi kuca koju ce dobiti na korištenje.

Podsjetimo, slucaj obitelji Kasunic-Pavlovic objelodanjen je u javnosti nekoliko dana nakon neocekivane smrti Vlade Pavlovica, nevjencanog supruga Jasne Kasunic, oca malodobne djece i jedinog hranitelja obitelji. Tada smo ih obišli u kuci u Kurjavicima u kojoj žive posljednjih 13 godina prema dogovoru s vlasnicom kuce, ali bez potpisanog ugovora.

Vlasnica kaže da im je ruševnu kucu ponudila kao interventno rješenje dok kvalitetno ne riješe problem stanovanja i u posljednje vrijeme pokušavala ih je iseliti. Osim cinjenice da imaju tek dvije sobe, nemaju kupaonicu, dakle nemaju riješene osnovne prostorne i higijenske uvjete, a najveci problem je što najmanje, bolesno dijete zbog nelegalnog stanarskog odnosa nije imalo zdravstvenu zaštitu.

Nakon što je Jasnina prica objavljena u Glasu Istre, najmlade su dijete ipak uspjeli zdravstveno osigurati, a dogodili su se i drugi pomaci. U prikupljanje pomoci za obitelj ukljucio se niz pojedinaca i udruga, a komunalno višnjansko poduzece Montenes obavilo je najnužnije radove na kuci u Kurjavicima - poduprte su potporne grede u prizemlju i na katu te je sanirana po djecu opasna ruševina u dvorištu.

"Izgleda kao Vukovar, ali barem je za djecu sigurno", kaže Jasna Kasunic. Uredena je i odvodnja oborinskih voda u dvorištu.

Iz poreckog Centra za socijalnu skrb doznajemo da je obitelj odmah nakon smrti hranitelja dobila jednokratnu novcanu pomoc od 800 kuna za hranu, a pogrebne troškove platili su centar i Opcina. Jasni je priskrbljena besplatna pravna pomoc u procesu ishodenja sudskog rješenja o postojanju izvanbracne zajednice s pokojnim Vladom Pavlovicem, a djeca ce potom vjerojatno ostvariti i pravo na ocevu mirovinu.

Prvih dana prosinca centar je odobrio isplatu 2.472 kune za kupnju školskih knjiga, a sredinom studenog doneseno je i rješenje o stalnoj novcanoj pomoci obitelji od 3.225 kuna, što uz 2.247 kuna djecjeg doplatka cini redoviti mjesecni prihod od 5.472 kune za Jasnu i petero djece.

S tim bi novcem mogli preživjeti, pogotovo jer školski topli obrok pokriva opcinski proracun, a Opcina je platila i registriranje automobila. Ali od tog novca obitelj ne može riješiti svoj stambeni problem.

Opcina je obitelj uvrstila u socijalni program i priznato im je pravo na podmirenje troškova stanovanja, medutim Opcina nema prikladnog stana niti kuce koju bi im mogla dodijeliti, a u rješavanje ovog problema ukljucila se i Istarska županija.

- Dogovoreno je da se obitelj pokuša zbrinuti tako da Opcina Višnjan osigura zemljište za gradnju kuce u blizini njihovog sadašnjeg smještaja, a Istarska županija pomogne u pribavljanju sredstava za realizaciju, stoji u zakljucku vijeca.

Vijecnici su se složili i da se u njihovo ime apelira na institucije, pravne i fizicke osobe koje bi mogle pomoci Jasni Kasunic i njenoj djeci - treba izraditi projekt za kucu, a koristile bi donacije u gradevinskom materijalu i uslugama prilikom gradnje. To je prilika da Poreština i Istra pokažu da se zajednickim trudom može riješiti problem koji je nepremostiva prepreka pojedincu.


Podijeli: Facebook Twiter