Traži se pazinski suvenir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što turisti mogu ponijeti iz Pazina da ih sjeca na posjet gradu nad ponorom Pazincice? Nešto što ce im daleko od Pazina buditi sjecanja na vrijeme provedeno u njemu. Zacijelo su rijetki turisti koji u Pazinu ne posjete drevni Kaštel u kojem danas djeluju Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina s prodavaonicom suvenira na recepciji.

Da bi se poboljšala ponuda suvenira, Muzej grada Pazina i Društvo likovnih stvaratelja Pazin raspisali su javni natjecaj za izradu suvenira Pazina i Pazinštine, koji je otvoren do 30. rujna 2011. Muzej se na raspisivanje natjecaja odlucio da bi se povecala i poboljšala pobuda suvenira ponajprije u samom Kaštelu, ali i prodavaonicama u gradu.

Buduci da mogu sudjelovati sve pravne i fizicke osobe državljani Republike Hrvatske, Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina, ocekuje dobar odaziv i oblikovanje prepoznatljivih pazinskih suvenira. Prispjele ce radove ocjenjivati strucno povjerenstvo, a tri najuspješnija rješenja dobit ce novcane nagrade i pravo korištenja oznake Izvoran suvenir Pazina. Svi zainteresirani za sudjelovanje na natjecaju više o njemu mogu doznati na web-stranicama Muzeja grada Pazina.

Ovoj vrijednoj akciji muzeja trebalo bi dodati turisticku signalizaciju i interpretaciju grada. Jer, ako turisti nisu opskrbljeni kvalitetnijom knjigom vodicem, teško ce u Pazinu prepoznati što bi vrijedilo posjetiti i pogledati, a nakon toga i kupiti ponešto za uspomenu.

Nažalost, nigdje u gradu ne može se doznati da župna crkva sv. Nikole ima oslikani goticki svod i da se pazinske freske ubrajaju medu vrjednije u Istri. Na gradskom turistickom itinereru takoder nema oznaka koje bi upucivale na franjevacku crkvu i samostan.

Na kraju turistickog puta kroz Pazin je Kaštel, a pod njim Pazinska jama. Suzana Beric, recepcionarka u Kaštelu koja uz prodaju ulaznica prodaje i suvenire, kaže da turisti najcešce kupuju keramicke suvenire Etnografskog muzeja. Zanima ih vodic "Pazin srce Istre", ali buduci da se nudi samo na hrvatskom jeziku, odustaju od kupnje. Traže brošure o Kaštelu, ali recepcionarka kaže da ih nažalost nema.

Visintin smatra da Pazin ima potencijala da se iz njegove umjetnicke i kulturne baštine oblikuje prepoznatljiv i kvalitetan suvenir, stoga ocekuje da ce strucno povjerenstvo na jesen imati pune ruke posla pri odabiru najboljih suvenira.


Podijeli: Facebook Twiter