Traži se ostavka sindikalista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi Inicijative Akademska solidarnost, koji su sve brojniji i spremni su i štrajkati protiv prijedloga novih zakona o visokom školstvu, znanosti i sveucilištu, kojima ce se, tvrde, komercijalizirati znanost i obrazovanje, u srijedu su uputili priopcenje u kojem traže ostavku sindikalnih vijecnika i vodstva Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) nazivajuci ga placenikom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prozivaju sindikat da se, protivno Zakonu o radu, financira sredstvima poslodavca, odnosno države koja time nadzire njihov rad. Stoga pozivaju pravosudne organe da utvrde zakonitost statuta i djelovanja ovog sindikata, a od resornog ministarstva traže da poništi sve ugovore sklopljene s tako nelegalno financiranim NSZVO-om.

- Sindikat u povjerenstvima nastupa u ime svih zaposlenika sveucilišta i ostalih znanstvenih i visokoobrazovnih institucija iako se nisu konzultirali cak ni s clanstvom, a niti ne predstavljaju cijelu akademsku zajednicu, objasnila je zahtjeve Inicijative jedna od njenih clanova dr. sc. Morana Cale, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Clanovi Akademske solidarnosti smatraju da je statut sindikata ne samo u kontradikciji sa zakonom, vec i samim sobom.

- U statutu, naime, piše da djelovanje sindikata mora biti neovisno o državi i poslodavcu, ali se medu nacinima financiranja, uz clanarine i dotacije, spominju i sredstva poslodavaca. Više je nego ocito da sindikat djeluje protiv institucionalno izraženih stavova dijela akademske zajednice cije najuglednije predstavnike, medu koje spadaju clanovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pa i sam rektor zagrebackog sveucilišta, javno vrijedaju nazivajuci ih neznalicama, neupucenima i zlonamjernima samo zato što se ne pokoravaju volji poslodavca, napominje Cale.

Prvi koji je ukazao na moguci sukob interesa ovog sindikata je upravo rektor Sveucilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, koji je nedavno istupio iz povjerenstva zbog spornih zakona.

Predsjednik Velikog vijeca sindikata Vilim Ribic prilicno je burno reagirao na prozivke Akademske solidarnosti ustvrdivši da nema govora o nelegitimnom radu.

- Sindikat je financirao poslodavac po istom zakonu po kojem su financirani svi drugi sindikati u zemlji. Naime, svaki sindikalni povjerenik ima pravo na šest sati placenog rada za sindikat od strane poslodavca u okviru radnog vremena, napisao je Ribic u odgovoru postavivši protupitanje: "Mene bi zanimalo koja vam je budala rekla da je nešto protivno Zakonu o radu?"


Podijeli: Facebook Twiter