Traži se novi pročelnik, Škuflić u prednosti za v.d.-a

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Veliku pažnju izazvala je vijest da Grad Pula u jedan odjel spaja praktički dva najznačajnija upravna odjela, onaj prostornog uređenja, te drugi za komunalni sustav i imovinu. Novi Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu objedinit će sve dosadašnje poslove ova dva odjela koja su vodili pročelnici Giordano Škuflić i Damir Prhat. Prije manje od deset godina takav jedinstveni odjel - kojeg je tada vodio Škuflić, razdijeljen je i nastala su dosadašnja dva. Kao i kada se gasio Odjel za kulturu, i sada se govori o racionalizaciji troškova i efikasnosti posla.

Zatečeni direktori

No, čini se da je spajanje odjela prostornog uređenja i komunalnog sustava i imovine izazvalo poprilično iznenađenja, kako u hodnicima Grada Pule, tako i u gradskim trgovačkim društvima. Određen broj osoba iz gradske uprave i direktora gradskih trgovačkih društava imalo je saznanja o namjeri gradonačelnika Borisa Miletića da spoji odjele, ali jednak broj ih je i ostao zatečen i zbunjen, pitajući se što slijedi s obzirom da objedinjavanjem pročelnik tog odjela postaje drugi najvažniji čovjek gradske uprave.

Novi gradski odjel počet će s radom 1. rujna, a do odabira pročelnika tog novog odjela, gradonačelnik će imenovati vršitelja dužnosti. Naravno da sve zanima hoće li to biti Škuflić ili Prhat, a kako je nama potvrđeno, gradonačelnik još uvijek nije donio konačnu odluku kome ispred prezimena staviti "v.d.". Ipak, nekoliko je pokazatelja da je Škuflić u velikoj prednosti. Naravno, Miletić uvijek može povjerenje ukazati pročelniku Prhatu i postaviti ga da vodi novi odjel, no, sve ukazuje da će nakon provedenog javnog natječaja, koji je gradska uprava dužna raspisati za novo radno mjesto, na mjesto drugog čovjeka Grada doći posve nova osoba, a dosadašnji pročelnici bili bi joj zamjenici.

Napukla suradnja

Već samo ime odjela ukazuje tko je trenutno "prvi" kandidat za v.d. funkciju, dakle, iz prostornog uređenja. No, unatoč mnogobrojnim teorijama zavjere koje su se odmah pojavile u kuloarima nakon što je, dan prije sjednice Gradskog vijeća, nadopunjen dnevni red s točkom objedinjavanja odjela, izgleda da se o svemu počelo razmišljati prije gotovo godinu dana pa pada u vodu da bi glavni razlog micanja pročelnika Prhata bilo neslaganje s planom izgradnje džamije u Puli. To je dosta klimava konstrukcija s obzirom da ju je gradska uprava, nakon problema u lokacijom na Valmadama, samo prebacila preko ceste na Gregovicu, a još nije sigurno da je odustala i od Valmada?!

Činjenica je da se prijelomni trenutak dogodio puno prije rasprave o džamiji, negdje u rujnu prošle godine. Već se tada naslućivalo da je došlo do pucanja spona između prvog čovjeka grada i pročelnika čiji su potezi krucijalni za život Pule, no, gradska je uprava sve pokušavala sakriti pod tepih. Pročelnik Prhat je od tada, inače uvijek dostupan i "pričljiv", prestao otvoreno komunicirati s medijima i započeo, kao i ostatak gradske uprave, pismenu komunikaciju preko Odsjeka za informiranje Grada Pule. Prema određenim krugovima u gradskoj upravi, s čijim smo članovima i mi razgovarali, upravo je tada otprilike, prilikom uobičajenog internog ocjenjivanja suradnika, gradonačelnik dodijelio neprolaznu ocjenu pročelniku zaduženom za komunalni sustav i imovinu.

Škufliću pohvale

Na ovakve neslužbene informacije ukazuju i događanja na samom aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća gdje se pohvalno govorilo o radu Škuflićevog odjela prilikom izrade UPU-a Lučica Delfin i o tri odbačene tužbe Zelene Istre na Visokom upravnom sudu, kao i o pozitivnim rezultatima legalizacije - sve teme potaknute iz klupa vladajuće koalicije. S druge strane, sam gradonačelnik je javno priznao sve komunalne probleme u Puli u raspravi s oporbom, od smrada kod Pošte, sramotnog okoliša Arene, kašnjenja s uređenjem Trga kralja Tomislava do neuređenih prometnica Štinjana i Velog Vrha, a najodgovorniji za sve ove teme, iako je ostalo neizgovoreno, upravo je pročelnik Prhat, uz direktora Herculanee Igora Starog. Jasno je, dakle, u čiji su džep išla javna priznanja o tim problemima. Slično se dogodilo i na prethodnom Vijeću kada je predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Marko Martinčić ukazao na odugovlačenje uređenja prometnica u centru grada uoči turističke sezone. Iako je pitanje što će na kraju odlučiti politika, vrlo jasni pokazatelji o budućim rošadama u gradskim foteljama su tu. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter