Traži se novi izracun mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je da se umirovljenicima, koji su na temelju drugog stupa išli u mirovinu, omoguci novi izracun s tim da sva svoja uplacena sredstva iz sustava kapitalizirane štednje prenesu u prvi stup i ostvare povoljniju mirovinu iz generacijske solidarnosti.

"Radi se o osiguranicima koji su u vrijeme uvodenja drugog stupa imali izmedu 40 i 50 godina života, a takvih je oko 120 tisuca", istice u današnjem priopcenju predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek.

Posebno porucuje kako ce se "zalagati da Hrvatski sabor donese Deklaraciju o osnovnim i neotudivim pravima umirovljenika i ljudi trece dobi na temelju koje bi trebalo napraviti radikalnu reformu mirovinskog sustava u Hrvatskoj".

Matica umirovljenika Hrvatske u priopcenju takoder navodi kako "u predizbornom vremenu nece mijenjati svoje stavove niti ce se svrstavati uz neku politicku stranku ili koaliciju, ali upucuje apel Vladi, Saboru i svim parlamentarnim strankama da hitno, i prije izbora, ukinu Zakon kojim je zamrznut rast mirovina i da zaustave daljnje osiromašivanje umirovljenika".

Istodobno zahtjeva da se dodatak na mirovine novim umirovljenicima odmah ugradi u osnovicu mirovina što, kako se navodi u priopcenju, "ne iziskuje nova materijalna sredstva, ali je jamstvo sigurnosti da taj dodatak nitko nece moci dovoditi u pitanje".

"Tražeci ove i druge hitne mjere, Matica umirovljenika Hrvatske, kao najveca umirovljenicka organizacija u Hrvatskoj, odbacuje pokušaje nekih stranaka da njene stavove politiziraju, osobito nakon nedavne konferencije za novinare u Zagrebu. Matica, medutim, ozbiljno i na vrijeme upozorava da ce upravo glas umirovljenika biti presudan i da ce najstariji glasaci, i bez nametanja, sami znati prepoznati tko im nudi dostojanstven život i izlaz iz ovog siromaštva", stoji u priopcenju.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek takoder navodi kako su "mirovine kod nas, prvi put nakon više od pola stoljeca, i nominalno pale u odnosu na prethodnu godinu, a realna im je vrijednost spuštena na neizdrživo nisku razinu. Prema službenim izvorima u srpnju prošle godine prosjecna mirovina je bila 2.177, a u istom mjesecu ove godine 2.157 kuna što je za blizu jedan posto manje nago lani".

Dodaje kako je "alarmantan novi podatak do kojeg je analizom došla Matica, da više od polovice umirovljenika u Hrvatskoj, tocnije njih 51 posto, prima mirovinu koja u prosjeku iznosi svega 1.259 kuna, a to je nedovoljno i za podmirivanje najelementarnijih životnih troškova.

U toj analizi posebno zabrinjava cinjenica da cak 79 posto umirovljenika prosjecno mjesecno prima svega 1.676 kuna što se po europskim mjerilima smatra zonom ozbiljnog siromaštva", stoji u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter