Traži se istražni zatvor za bivše celnike Kamenskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je istražni zatvor za bivše celnike propale tekstilne tvrtke Kamensko Antuna Crlenjaka i Davora Vlajcevica te još tri osobe osumnjicene za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje i pomaganja u zlouporabama.

Posljednji direktor propale tekstilne tvrtke Crlenjak i Vlajcevic, predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke i suvlasnik tvrtke Vilinske poljane - najveceg dionicara Kamenskog, uhiceni su jucer poslijepodne, a uz njih su na kriminalisticko istraživanje privedeni bivši direktor Kamenskog Damir Rihtaric te Davor Blaževic i Petar Tonkovic.

Za sve njih je zatražen jednomjesecni istražni zatvor o cemu ce danas odluciti sudac istrage zagrebackog Županijskog suda.

Od Crlenjakovog branitelja Mate Matica doznaje se da je petorka privedena zbog istog slucaja kao i krajem studenog prošle godine kada su Crljenjak i Vlajcevic takoder uhiceni, ali i ubrzo pušteni na slobodu. Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) je potom protiv njih digao kaznene prijave zbog zlouporabe i poticanje na zlouporabu u kupnji dionica tvrtke Dalta.

Policija sumnja da je Crlenjak u dogovoru s Vlajcevicem od njega kupio dionice Dalte po cijeni znacajno vecoj od stvarne vrijednosti, cime mu je pribavio imovinsku korist u razlici izmedu stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Time je, sumnja policija, pribavljena i imovinska korist tvrtki Vilinske poljane.

Neslužbeno se doznaje kako se petorka sumnjici za štetu od 15 milijuna kuna, no službenih informacija o cijelom slucaju za sada nema.

Neki mediji tvrde da je Dalta povezana sa suvlasnikom Europapress holdinga (EPH) Ninoslavom Pavicem i da je bila kljucna u preuzimanju Kamenskog koje je navodno namjerno uništeno radi vrijednog zemljišta i nekretnina.

EPH je u nekoliko navrata odbacio sumnje o umiješanosti Pavica u slucaj Kamensko.

Radnice Kamenskog su krajem 2010. podnijele kaznenu prijavu protiv osoba odgovornih za namjerno uništavanje tvornice. Smatraju da iza Crlenjaka stoje bivši tajkun Miroslav Kutle, u cijoj je Globus grupi Crlenjak radio, Ninoslav Pavic te vlasnik Agrokora Ivica Todoric.

Radnice i udruge Pravo na grad i Zelena akcija sumnjaju da je uništavanje Kamenskog organizirao Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, te da su mu Pavic i Todoric pomogli preko kupovine fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaceni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

Radnice Kamenskog su na probleme te tvrtke i na svoje sumnje upozoravale javnost i nadležne prosvjedima, a 20 radnica je u rujnu 2010. štrajkalo gladu. Mjesec dana kasnije donijeta je odluka o stecaju Kamenskog.


Podijeli: Facebook Twiter