Traži se glavni izvodac za Marleru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnja golf resorta na Marleri Dražena Ladica i njegovih partnera iz zagrebacke tvrtke GTC više nije upitna. Hrvatska je Vlada, nakon 12 godina od pocetka pripreme papirologije, investitorima dala zeleno svjetlo za stupanje u posjed dijela državnog zemljišta na kojem bi se trebalo izgraditi golf igralište.

Golf resort bit ce izgraden na 130 hektara zemljišta uz more, gdje bi se, podsjetimo, trebalo izgraditi golf igralište s 27 rupa, 80 apartmana, 27 vila i hotel s pet zvjezdica. Cijela investicija vrijedna je oko 130 milijuna eura. Uz to, investitori ce izgraditi i dva kilometra ceste od Ližnjana do Marlere te trafostanicu od 110 kilovolta.

O ambicioznim radovima na Marleri, koji bi trebali poceti najkasnije za dva mjeseca, u Medulinu smo razgovarali s Ladicem, predstavnikom investitora. S njim su bili ližnjanski nacelnik Srecko Ševerlica i pulski odvjetnik Goran Veljovic. Tijekom razgovora bivši izbornik mlade hrvatske reprezentacije, ne želeci komentirati okolnosti njegove smjene s mjesta izbornika, usredotocio se iskljucivo na projekt golfa. Potvrdio nam je da radovi pocinju najkasnije za dva mjeseca.

Inozemni nadzor

- Nije sve tako sjajno kao što izgleda. Vlada RH donijela je odluku pod kojim uvjetima stavlja na raspolaganje zemljište na Marleri. To sada treba realizirati, i to u nekoliko koraka. Prva faza obuhvaca rješavanje dokumentacije za stupanje u posjed zemljišta koje je u ingerenciji Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, dio u ingerenciji Fonda za privatizaciju te dio u ingerenciji Ministarstva šumarstva.

Prvo što nam predstoji je izdvajanje šumsko-gospodarske osnove, platiti iznos koji je potreban da bi se zemljište iz Ministarstva šumarstva prenijelo na Središnji državni ured i potom na nas. Ti poslovi oduzeti ce nam zasigurno nekoliko tjedana, kaže Ladic.

Zanimalo nas je jesu li gradevinske dozvole izdane prošle godine još uvijek valjane. Ladic je odgovorio da, što se tice dozvola za gradenje, nema nikakvih prepreka.

- Gradevinske i lokacijske dozvole na snazi su vec osam mjeseci i po njima bismo, da smo vlasnici zemljišta, prakticki mogli poceti graditi vec danas. Nama je cilj što prije poceti s gradnjom. Objektivno gledano, radovi na Marleri mogli bi poceti za mjesec i pol dana. Prije toga treba provesti javne natjecaje za odabir izvodaca. Želimo biti dobar partner u sredini u koju dolazimo. Stoga cemo voditi racuna da, ako domicilni izvodaci imaju dobre reference, mogu biti angažirani na projektu golfa. Ako izvodaci nisu konkurentni i nemaju reference, nece biti izabrani.

Moramo znati da u Hrvatskoj ima jako malo specijaliziranih gradevinara koji znaju graditi golf terene. Nije isto graditi golf igralište i stambenu zgradu. Stoga cemo imati inozemni nadzor, a izvodaci radova ce zasigurno biti iz Istre i Hrvatske. Vjerojatno ce gro posla raditi lokalne tvrtke, no tko ce biti glavni izvodac, to ne mogu znati. Radi se o poslu vrijednom milijardu kuna. Pitam se postoji li u Istri tvrtka koja za takav posao može dobiti bankovnu garanciju. Daj Bože da ima, ne znam. Zbog toga ide javni natjecaj, istice Ladic.

Golf ce se igrati za dvije godine

Kako kaže Ladic, rokovi izgradnje kompleksa krecu se izmedu 18 mjeseci i dvije godine.

- Htjeli bismo da radovi idu kako Bog zapovijeda, kako se to vani radi. Jesmo li ih mi u Hrvatskoj u stanju tako realizirati, to ne mogu reci jer takve prakse u nas nema. Ima terena po Hrvatskoj koji su se gradili, no u njihov posao ne ulazimo. U europskim zemljama se za izgradnju takvog golf igrališta potroši otprilike 18 mjeseci. Poznavajuci naše prilike, uzet cemo dvije godine pa da smo sigurni.

Nama je stvarni cilj da u dvije godine zaigramo golf na tom prostoru, što ne ukljucuje izgradnju hotela, koji ce se realizirati u drugoj fazi. U prvoj fazi gradit cemo teren, a paralelno krece izgradnja apartmana i vila, kaže Ladic, prognoziravši da ce Ližnjan postati prepoznatljiva golf destinacija ne samo u Hrvatskoj i Europi, vec i šire.

Ševerlica je uvjeren da ce Opcina s golfom samo dobiti. "Ne samo Opcina kao jedinica lokalne samouprave, vec i svi njezini žitelji ce profitirati. Zbog uplate komunalnog doprinosa od gotovo sedam i pol milijuna kuna moramo ici u rebalans proracuna.

Ližnjan ce biti jedina opcina u Hrvatskoj koja ce u ovoj godini povecati proracun zbog dodatnih prihoda. Taj cemo novac reinvestirati u infrastrukturu po cijeloj opcini. Kako se resort na Marleri bude razvijao, tako ce i naselje živnuti. Komunalna naknada od igrališta takoder ce povecati godišnji opcinski proracun, uvjeren je Ševerlica. (Cristian Bruno GALIC)

Gradi se velika infrastruktura

Pred sedam-osam godina bilo je cudno vjerovati da ce tolika infrastruktura biti izgradena na jugu Istre. "Danas su ljudi shvatili da ce ova zajednica dobiti mnogo od golfa. U dogovoru s Opcinom Medulin izgradit cemo novi sustav oborinske i fekalne odvodnje. Sagradit ce se procistaci i tako filtrirana voda koristit ce se za navodnjavanje golf igrališta. Tendencija je u svijetu da se voda reciklira, pa i mi slijedimo takve trendove. S HEP-om smo dogovorili izgradnju nove 110-kilovoltne trafostanice jer nam je potrebno oko 25 megavata struje u tom podrucju", kaže Ladic.


Cijene nekretnina porast ce 20 posto

Igor Prhat iz pulske agencije Felix 2002 kaže da se u Ližnjanu spremaju svjetliji dani kada su u pitanju nekretnine.
"Izgradnja golf resorta zasigurno ce doprinijeti povecanju cijena nekretnina ne samo u Ližnjanu, vec i u okolici. Danas u našoj agenciji imamo u ponudi dosta apartmana, kuca i zemljišta po Ližnjanu.

Cijena kvadrata apartmana krece se od 1.300 do 1.700 eura. Golf ce te cijene u samom mjestu podici najmanje za 20 posto, što i jest neka realna cijena. Ne treba maštati da ce se cijene kvadrata u Ližnjanu vrtoglavo popeti ne znam koliko. Najbitnije je da ce se prodajom nekretnina ovaj kraj probuditi iz svojevrsne letargije kada su u pitanju kupnja i prodaja nekretnina", zakljucio je Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter