Traženje posla mnogim mladim Istranima jedini posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oni su mladi i nezaposleni. S diplomom u ruci, no najcešce ne nalaze posao u struci, dok oni sa srednjom školom do posla dolaze još teže - najcešce konobare ili rade kao trgovci da bi zaradili koju kunu te skinuli teret financijske odgovornosti sa svojih roditelja, s kojima vecina i dalje živi.

Mnogima se, kada i uspiju pronaci posao, staž ne placa jer ih poslodavci ne prijavljuju. Njih u Istarskoj županiji trenutno ima cak 3.207. Toliki je, naime, prema službenoj statistici pulske podrucne službe Zavoda za zapošljavanje, krajem veljace bio broj nazaposlenih osoba od 15 do 29 godina.

Apsurdno je da ih toliko ima na birou jer su upravo u ovoj dobi mladi najproduktivniji, imaju najviše elana i ideja te bi bili savršeni radnici. Naravno, kada bi im netko dao priliku.

Da je mladima teško doci do posla, potvrdila nam je i gužva koja je na Sajmu poslova vladala oko svih štandova. Mladi su ispunjavali anketne listice, dijelili svoje molbe i životopise i nadali se da ce upravo oni biti ti sretnici koje ce poslodavci pozvati.

Tome se nadao i 26-godišnji Diego Kliman. Završio je jezicnu gimnaziju, a buduci da nije upisao fakultet, od završetka školovanja uspio je pronaci posao tek kao konobar i prodavac.

- Radim, s prekidima, vec sedam godina, no staža imam tek nešto više od tri. Znate kako ide, radite u sezoni pa, kad se gužva smanji, poslodavcima više ne trebate. Neki nas prijavljuju, no kod mnogih radimo na crno. Ne možemo se buniti jer nam je svaka kuna važna, veli ovaj mladic koji se vec tri puta vracao roditeljima jer mu financijska situacija ne dopušta najam stana.

Bez posla je i Andrea Božovic, djevojka koja je u šest godina otkako je završila trgovacku školu uspjela skupiti tek dvije godine staža. No ona je, za razliku od naših prethodnih sugovornika, srecu iskušala i u "bijelom svijetu". Na Sajmu poslova, kaže, ponuda ju je razocarala jer vecina poslova koji su se nudili nija bila za nju.

- Ili se radi o nekoliko mjeseci mukotrpnog rada u sezoni ili nude poslove poput prodajnih agenata ili agenata u osiguravajucim kucama gdje se zarada bazira na proviziji od prodaje. Od takvih poslova, smatra, nema previše koristi. (Borka PETROVIC, snimio Saša MILJEVIC)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
.


Podijeli: Facebook Twiter