Traženje "nicega"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu kongresa europskih koreografa Aerowaves, koji se do 30. listopada održava u Porecu, u kazalištu Puckog otvorenog ucilišta odigrana je plesna predstava "Ništa" autorice Irme Omerzo.

Radi se o projektu inspiriranom naukom izraelskog fizicara i psihologa Moshe Feldenkraisa, tocnije njegovom izjavom "Mirno stajati teže je nego kretati se". Na daskama poreckog kazališta nastupile su tri su plesacice-interpretatorice, Sonja Pregrad, Zrinka Šimicic i Zrinka Uzbinec, uz pratnju violoncelista Svebora Szekelyja.

Traženje "nicega" bio je zadatak izvodaca koji su zorno pokazivali kako je "ništa" kvaliteta stanja tijela iz kojeg u bilo kojem trenutku može nastati pokret. Krug se zatvarao ponovo "nicime", a bit predstave bila je pokazati kako je kvalitetan i potentan onaj pokret iz kojega se uvijek može vratiti u "nultu kvalitetu".

Osim toga, autorica je kroz predstavu poslala i poruku kako je "Ništa" tek 62,5 posto plesne predstave te kako 37,5 posto ne postoji. Ovaj potonji broj ujedno je postotak smanjenja budžeta plesnoj skupini MARMOT, te se ovdje radi o autoricinoj kritici i zahvali svima koji su nastavili igrati u predstavi usprkos neadekvatnim financijskim uvjetima.

Premijera predstave "Ništa" održana je u travnju 2010. godine u Centru za kulturu Trešnjevka. Scenografiju potpisuje Lara Badurina, za graficko oblikovanje bio je zadužen Boris Greiner, a za svjetlo Zdenko Trandler. (T. TOROMANOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter