Traženi prosvjetni radnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom kolovoza poslodavci su pulskoj podrucnoj službi Zavoda za zapošljavanje prijavili 355 slobodnih radnih mjesta, što je za gotovo 14 posto više nego u mjesecu ranije, ali i za 11 posto manje nego u kolovozu 2008. Najviše radnih mjesta nudilo se u obrazovanju - 117 ili gotovo 33 posto. Ukupno 71 mjesto nudilo se u preradivackoj industriji, a 52 u trgovini. Sezonski su poslovi, buduci da je turisticka sezona pri kraju, s 25 slobodnih radnih mjesta u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, pali na trece mjesto.

Putem zavoda prošlog se mjeseca zaposlilo 214 osoba, što je 156 osoba ili 15 posto manje nego u srpnju. Njih 95 posto potpisalo je ugovor tek na odredeno vrijeme. Najveci broj zaposlio se u preradivackoj industriji, zatim u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, trgovini i gradevinarstvu.

Krajem kolovoza u pulskom zavodu evidentirane su bile 5.384 nezaposlene osobe ili 1,1 posto više nego u srpnju. U odnosu na isto razdoblje protekle godine broj evidentiranih nezaposlenih veci je za gotovo 31 posto ili 1.267 osoba. Zavod je tijekom kolovoza evidentirao i 612 novoprijavljenih nezaposlenih, što je za 67 posto više nego u istom mjesecu lani. Gotovo 80 posto novoprijavljenih (473 osoba) ima prethodno radno iskustvo. Za vecinu, njih 45 posto, razlog prestanka radnog odnosa je istek rada na odredeno vrijeme ili na sezonskim poslovima, za njih 36 posto poslovno uvjetovan otkaz zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga, a za njih 19 posto prestanak rada poduzeca.


Podijeli: Facebook Twiter