Traže zatvaranje NE Krško

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelene stranke Slovenije, Hrvatske, Austrije, Madžarske i Italije pokraj nuklearne elektrane u Krškom donijele su zajednicku deklaraciju kojom traže njezino zatvaranje.

Zeleni, kako je izvijestila Zelena lista, traže od slovenske i hrvatske vlade da 2023. godine pocnu proces iskljucivanja nuklearke Krško, kako je planirano kad se gradila. Od slovenske vlade zahtijevaju da odustane od gradnje drugog reaktora u Krškom, a od hrvatske vlade da na hrvatskom teritoriju izgradi prikladno i sigurno odlagalište za svoj dio istrošenoga goriva.

Od slovenske i hrvatske vlade takoder traže da promijene svoju energetsku politiku i usmjere je prema obnovljivim izvorima energije radi dobrobiti svojih stanovnika i stanovnika srednje Europe.

Zeleni upozoravaju da je nuklearna elektrana Krško izgradena na seizmicki aktivnom podrucju, gdje je moguc potres jacine od šest do sedam stupnjeva, da je udaljena samo 30 kilometara od gusto naseljenog podrucja Zagreba, koje bi moglo biti pogodeno radijacijom, te da nesreca u njoj može imati teške posljedice za srednju Europu.

Napominju da je u nuklearnoj katastrofi koja se dogodila u Cernobilu prije 25 godina poginulo više od milijun ljudi te da je zemlja zagadena za stotine tisuca godina. Takoder navode da se tragicne posljedice nedavne japanske nuklearne katastrofe još ne mogu sagledati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter