Traže se župan i deset gradonačelnika

S otvorenja izložbe Bucan Art u porečkoj Villi Polesini 
S otvorenja izložbe Bucan Art u porečkoj Villi Polesini 

Debelo u sjeni političke krize koja je proteklog tjedna do temelja protresla obje strane Markova trga, Hrvatska je i službeno zakoračila u završnicu još jednog ciklusa lokalnih izbora. Brojni aspiranti na mjesta župana, gradonačelnika i načelnika do četvrtka su u ponoć svoju ambiciju i kandidaturu morali poduprijeti dovoljnim brojem potpisa birača no za neke je zadatak bio pretežak.

Oni koji su u tome uspjeli kreću u izbornu utrku koja će se protegnuti do 21. svibnja, odnosno 4. lipnja za kada je zakazan izlazak na birališta u drugom krugu lokalnih izbora.

U Istarskoj će županiji birači u ta dva kruga izabrati župana, deset gradonačelnika, 31 načelnika, njihove zamjenike te nove članove županijske skupštine, gradskih i općinskih vijeća. Objavljene kandidacijske liste donose veliki broj lokalno već dobro poznatih političkih imena, no jednako je velik i broj nekih novih ili relativno novih lica, odnosno kandidata.

Obje velike nacionalne stranke SDP i HDZ, jedna ranije, a druga nedavno, imale su svojevrsno preslagivanje na županijskoj i na pojedinim lokalnim razinama stranke, a pečat tog preslagivanja otisnut je i na kandidacijskim listama. IDS će, pak, pokušati na ovim izborima provesti djelomičnu smjenu generacija, te s novim ljudima zadržati sredine koje su sigurno dosad držali stranački veterani, dok relativno nove političke grupacije poput Mosta, Živog zida ili Radničke fronte na Poluotoku tek moraju pokazati svoju snagu.

Trojac u utrci za župana

Upravo je jedna takva, tada nova, politička grupacija Ladonja, svojevrstan koncepcijski predak današnjem Mostu, zaslužna za uzbudljivu izbornu kampanju na prvim neposrednim izborima za istarskog župana 2009. godine.

Sraz lidera i idejnog tvorca Ladonje Plinija Cuccurina i Ivana Jakovčića uglavnom se vodio "bez rukavica", a na koncu je ipak, u drugom krugu, relativno uvjerljivo pripao tadašnjem prvom čovjeku IDS-a. Nositelj IDS-ove liste za Županijsku skupštinu na tim je, kao i mnogim izborima prije njih, bio tadašnji potpredsjednik stranke Damir Kajin. Do narednih se lokalnih izbora 2013. godine Ladonja Cuccurinovim povlačenjem iz politike praktički raspala a Jakovčić se zasićen politikom odlučio na stanku. Žestoka se politička utakmica za mjesto župana vodila između dvojice Buzećana, dugogodišnjeg IDS-ovog gradonačelnika tog grada Valtera Flega i ranije spomenutog Kajina, koji je prigušeno ogorčenje zbog ishoda unutarstranačkog preslagivanja kandidaturom za župana zamijenio otvorenim ukobom s bivšom strankom. Kajinu je vjetar u leđa davala široka koalicija stranaka predvođena Milanovićevim SDP-om, no novi je župan nakon dva kruga, s desetak posto glasova više, postao Valter Flego.

Nakon odrađenog četverogodišnjeg mandata Flego će na ovim izborima pokušati zadržati poziciju župana u rukama IDS-a. U tome će ga pokušati spriječiti dvoje protukandidata, nekadašnji kratkotrajni europarlamentarac Marino Baldini, kao kandidat koalicije stranaka okupljene oko SDP-a i, jedno od spomenutih novih lica, Monika Udovičić iz HDZ-a koja će na izborima dobiti odgovor na pitanje "Može li djevojka od 27 godina biti županica" kojim je prije nekog vremena inaugurirala svoju kampanju. Potencijalnih kandidata bilo je više, ali su Bruno Poropat iz Istarskih demokrata, Damir Grunbaum iz Živog zida, te nezavisna Kristina Bulešić, svoju izbornu priču završili prije predaje kandidature.

Miletić i Licul - čin drugi

U najvećem istarskom gradu Puli građani će novog gradonačelnika izabrati između pet kandidata. U kampanju na društvenim mrežama, internetskim portalima i jumbo plakatima najjače su krenuli aktualni gradonačelnik Boris Miletić kojeg podržavaju IDS i partneri te nezavisni Mauricio Licul kojeg podržava koalicija stranaka na čelu sa SDP-om. Svoju prigodu pokušat će pronaći i HDZ-ov Mirko Jurkić, Josip Pino Ivančić kojeg je kandidirala Radnička fronta, te nezavisni Oliver Orlić. Miletiću je ovo treći put da izlazi na izbore za gradonačelnika. Izbore 2007. dobio je u prvom krugu, dok je prije četiri godine u drugom krugu uvjerljivo nadmašio SDP-ovog Peđu Grbina. Na tim je izborima, kao kandidat Ladonje, sudjelovao i Mauricio Licul, ali nije se uspio izboriti za drugi krug.

Daleko najneizvjesniji izbori te 2013. godine viđeni su u Poreču, gradu posvađanih IDS-ovaca. Nezavisni Rodoljub Kosić, podržan od IDS-ovih disidenata okupljenih oko Kajina, u prvom je krugu bio ispred IDS-ovog Edija Štifanića i na korak od toga da sjedne u fotelju u kojoj se već nalazio u mandatu od 1997. - 2001. godine. Međutim, u fotofinišu drugog kruga Štifanić je za nekoliko postotnih poena bio uspješniji te tako zadržao mandat. Dvojice aktera tih izbora na ovima neće biti, u spomenutoj smjeni generacije IDS je kandidirao dosadašnjeg zamjenika gradonačelnika Lorisa Peršurića dok su uvjetna zatvorska kazna i novi zakonski propisi spriječili novu kandidaturu Kosića koji je u međuvremenu pristupio SDP-u. Umjesto njega ta je stranka za gradonačelnicu kandidirala Dolores Ghersinich, a na izbore će i nezavisni Maurizio Zennaro, Goran Poropat iz Živog zida, te HDZ-ov Dražen Prgić koji je u svojevrsnom "last minute" aranžmanu zauzeo mjesto već promovirane Ljiljane Sinanović.

Nova lica za Rovinj i Labin

U Umagu je, godinu dana prije izbora 2013. godine, nezavisni gradonačelnik Vili Bassanese pristupio SDP-u, te u jednom krugu s 15 postotaka osvojenih glasova više pobijedio protukandidata iz IDS-a Daglasa Koracu. Obojicu će Umažani na svojim izbornim listićima imati i ove izbore, jedan je u međuvremenu postao predsjednik istarskog SDP-a, a drugi je u svoj životopis dodao poziciju zamjenika ministra turizma u Milanovićevoj Vladi i sada ima velike ambicije. Uz njih na istom će se listiću naći Ilirjana Croata Medur iz HDZ-a, te nekadašnji Bassaneseov zamjenik, bivši prvi čovjek istarskog HNS-a, Veljko Ivančić koji je kandidat Živog zida.?

Giovanni Sponza na čelu je Rovinja od 2001. godine, a četvrti mandat 2013. godine osvojio je lako u prvom krugu. IDS-ov veteran nastavit će rad u Hrvatskom saboru, a stranka u utrku za gradonačelnika šalje popularnog dugogodišnjeg direktora Komunalnog servisa Marka Paliagu. Protukandidata su trojica: Sanjin Filipić iz Živog zida, Klaudio Poropat iz SDP-a, te Sergio Rabar iz HDZ-a.

Radu u Saboru će se, nakon ovih izbora, više moći posvetiti i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika. On je prije četiri godine za 0,8 posto glasova bio kratak za pobjedu u prvom, ali je u drugom izbornom krugu lako nadmašio SDP-ovog Željka Ernečića. Ernečić će na izbore i ovaj put, umjesto Demetlike suprotstavit će mu se IDS-ov Valter Glavičić dok je HDZ u Labinu kandidirao Nenada Boršića.

Siniša Žulić na prošlim je izborima odnio pobjedu u prvom krugu izbora za gradonačelnika Buzeta. Tada, kao i ove godine, protukandidat mu je bio Vedran Majcan iz SDP-a a kandidatura ovog puta nezavisnog Damira Kajina obećava vatreniju kampanju od one viđene 2013. godine.

Milosu novi mandat

Pazin je na prošlim izborima izabrao Renata Krulčića. IDS-ov gradonačelnik u drugom je krugu osvojio više glasova od Ivana Bubića iz HDZ-a. Repriza tog ogleda slijedi za dva tjedna, a na izbornoj će se listi uz njih dvojicu naći i dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark iz SDP-a. Od prošlih izbora Bubić je dvije godine odradio na mjestu čelnika istarskog HDZ-a, a u prosincu prošle godine imenovan je državnim tajnikom u Središnjem državnom uredu za javnu nabavu.

Nezavisnog Edija Andreašića, koji je na prošlim izborima u drugom krugu osigurao novi mandat gradonačelnika Buja, neće biti na predstojećim izborima. Naredne četiri godine grad će tako sigurno voditi netko novi, a kandidati su Fabrizio Vižentin iz IDS-, Bojana Puzigaća iz SDP-a, te nezavisni Julien Bulić i Manuel Vigini. Zanimljivo je da je IDS u Bujama namjeravao kandidirati dugogodišnjeg načelnika Grožnjana Rina Duniša, ali Duniš nije uspio na vrijeme?uskladiti prebivalište sa zakonskim propisima. Naime, premda na području Buja živi godinama, do zakonom predviđenih šest mjeseci prijavljenog boravišta Dunišu je za pravovaljanu kandidaturu nedostajalo - 12 dana.?

Najuvjerljivija pobjeda na prošlim izborima viđena je u susjedstvu Buja, u Novigradu gdje je IDS-ov Anteo Milos s više od 80 posto osvojenih glasova sugrađana pobijedio kandidata HDZ-a Antona Beakovića. Ove godine Milosev će uspjeh sigurno biti još uvjerljiviji, iz jednostavnog razloga jer nema protukandidata.

Uvjerljiv je bio i Klaudio Vitasović u Vodnjanu, s osvojenih 59 posto glasova u prvom je krugu nadmašio SDP-ovu Luciju Debeljuh. Iste stranke ogledat će se u Vodnjanu i na ovim izborima. 

Vitasović će na njima pokušati dohvatiti svoj peti mandat a u tome će ga pokušati spriječiti Evelina Biasiol-Brkljačić iz koalicije SDP-HSU-IL koja je prije četiri godine bila uz bok Kajinu kao kandidatkinja za zamjenicu župana. (Piše Milan PAVLOVIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter