Traže se volonteri za pomoć starijim osobama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu projekta "Snagom zajedništva" - razvoj volonterizma u svrhu smanjenja socijalne isključenosti i poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi, kojeg je Matica umirovljenika Hrvatske - Udruga Buzet u partnerstvu s Gradom Buzetom prijavila na Europski socijalni fond, do sada su održane brojne aktivnosti, predavanja, radionice, a do kraja godine planira ih održati još nekoliko.

Izvaninstitucionalna skrb

- Upravo kreću volonterske aktivnosti koje su ključni dio projekta, a njima želimo pomoći starijim osobama na buzetskom području te tako pokrenuti inicijativu za prijavu novih projekata kako bi se u budućnosti stavilo naglasak na izvaninstitucionalno zbrinjavanje starijih i nemoćnih osoba, ističe voditelj projekta Vanja Fabijančić.

Ovih se dana zaprimaju prijave potencijalnih volontera. U buzetskoj udruzi očekuju dobar odaziv svih onih koji su voljni pomoći starijim osobama i za to izdvojiti djelić svog dragocjenog vremena. Volonteri će pomagati starijim osobama smanjenih funkcionalnih sposobnosti koje žive bez pomoći članova obitelji ili skrbnika, osobama niskog socioekonomskog statusa i narušenog zdravstvenog stanja te onima koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi. Najveći dio volontera će raditi jednostavne poslove poput pomoći u kućanstvu, dostave namirnica i lijekova, šetnje i druženja, razgovora. Volonterima će se pokriti putni troškovi u iznosu od dvije kune po kilometru, topli obrok te potreban potrošni materijal za pružanje usluga.

Tri su ključna cilja na kojima se projekt zasniva: poticanje volonterstva koje je usmjereno poboljšanju kvalitete života starijih osoba i volonterstva koje potiče i omogućuje aktivno sudjelovanje starijih u životu zajednice; sprječavanje socijalne isključenosti starijih osoba uz poticanje aktivnog i zdravog starenja te poboljšanje kvalitete življenja osoba starije životne dobi kroz izvaninstitucionalne oblike skrbi.

Projekt vrijedan 200 tisuća kuna

Projekt "Snagom zajedništva" kandidiran je u sklopu programa - mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj, vrijedan je 200.000 kuna i u cijelosti se financira iz strukturnog fonda, a važan je i stoga što pokazuje da i udruge umirovljenika svoje aktivnosti mogu financirati sredstvima EU fondova. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter