Traže se turistički i trgovački radnici, ali i pastiri

Na Stanciji Špin kod Tara oko 2.000 je ovaca (Milivoj MIJOŠEK)
Na Stanciji Špin kod Tara oko 2.000 je ovaca (Milivoj MIJOŠEK)

Dok koncern Agrokor traži spas od akumuliranih dugova, njihova tvrtka kćer porečka Agrolaguna traži zainteresirane koji bi čuvali ovce na Stanciji Špin kod Tara. Da im radne snage nasušno nedostaje, može se zaključiti iz stavke "početak rada" gdje stoji napomena "odmah". U opisu posla stoji da radnik hrani, napaja, čisti i čuva, provodi ispašu, mužnju, kao i preventivnu i kurativnu sanaciju papaka. Nudi se rad na vaučer, smještaj i topli obrok. Ovce (oko dvije tisuće jedinki) žive na ograđenom pašnjaku površine 200 hektara pa nema straha da odlutaju.

Trgovački centri i hotelske kuće

Na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (burzarada.hzz.hr) uoči turističke sezone u Poreču, osim pastira, traže se osobe raznih zanimanja. Trgovački centri masovno traže prodavače, skladištare, mesare, kuhare i vozače teretnog vozila. U turizmu vrlo su tražene čistačice, sobarice, servirke, (pomoćni) kuhari i konobari za hotele i apartmane, nešto manje animatori, recepcionari, kućni majstori i vrtlari, rukovatelji perilicama. Lokalni ugostitelji trebaju kuhinjske radnike, konobare, pizza majstore, prodavače sladoleda, slastičare, šankiste, čistačice, a kao i uvijek traže se i pomoćni građevinski radnici, radnici u autopraonicama, vozači i dostavljači, zaštitari, maseri. Ima i nešto oglasa za rad u turističkim agencijama i administraciji.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na početku ožujka na području Poreštine bilo je 799 nezaposlenih osoba, što je za 7,7 posto manje nego mjesec ranije kada ih je bilo 866. Najviše ih je na području grada Poreča (498), zatim općina Vrsar (76), Tar-Vabrige (69), Višnjana (58), Kaštelir-Labinaca (35), Funtane (22), Vižinade (21) i Svetog Lovreča (20). Godinu dana ranije u isto vrijeme na području Poreštine zabilježeno je, ni manje ni više, nego točno 1.000 nezaposlenih osoba manje, što znači da je u godinu dana nezaposlenost pala za 20,1 posto.

Registrirana nezaposlenost 20 posto manja

Prije godinu dana na području grada Poreča prebivalo je 636 nezaposlenih osoba, a na području općine Vrsar 106, Tar-Vabrige 74, Višnjana 59, Kaštelir-Labinci 38, Funtane 35, Svetog Lovreča 28 i Vižinade 24. Dakle, nezaposlenost je pala u svim jedinicama lokalne samouprave, a najmanje u općini Višnjan gdje se smanjila samo za jednu osobu. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter