Traže se SOS volonteri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 20 godina postojanja i seljenja po Puli iz jednog neadekvatnog prostora u drugi, kada su vec mislili odustati i dignuti ruke od svega, volonterima udruge SOS telefon napokon su preuredene prostorije u centru grada. Na svecanosti otvaranja okupili su se predstavnici Grada i Županije, zaslužni za njihovo uredenje.

Zahvaljujuci njima i drugim institucijama koje su obecale savjetodavnu i financijsku pomoc volonterke su skupile snagu za nov pocetak. Kako doznajemo od Ivanke Leto, predsjednice udruge, trenutno na telefonu radi 14 volontera, no novih uvijek nedostaje.

- I ovom prilikom pozivam sve ljude koji imaju nešto viška vremena i puno dobro volje, koji se žele educirati i kvalitetno družiti, da nam se pridruže i okušaju u pomaganju. Najprije moraju proci edukaciju, a zatim rad u društvu drugih volontera, da bi stekli iskustvo, navela je Leto. Uz rijeci da je broj telefona 0800 84 84 otvoren svakog radnog dana od 17 do 21 sat, dodala je da su pozivi na njega besplatni.

Dnevno, kako doznajemo od Leto, telefon zazvoni više od pet puta, s tim da su, kada su telefonski razgovori dulji, linije cesto zauzete pa od korisnika znaju cuti kako ih je "teško dobiti".

- Zovu osobe svih dobi, mladi i stari, a najcešce zovu jer su usamljeni, neshvaceni, zapostavljeni od obitelji ili okoline, strah ih je životnih nedaca i problema, veli Leto dodajuci da je mnogima važno samo podijeliti svoj problem s nekim, popricati, olakšati dušu...

Župan Ivan Jakovcic, koji je došao na otvorenje novih prostorija, naveo je da je vrijednost koja je utrošena na sanaciju prostora minorna prema onome što volonteri cine za društvo u cjelini, dodajuci da Istra ima visoku razinu solidarnosti, što se još jednom dokazalo.

I pulski gradonacelnik Boris Miletic zahvalio se volonterkama na svome radu, dok je dožupanica Viviana Benussi najavila i nastavak suradnje s ovom udrugom. Za desetak dana, kako je rekla, javnosti ce se predstaviti web stranice na kojima ce se objediniti svi SOS telefoni Istarske županije, a u tijeku je i izrada letaka i plakata. (B. PETROVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter