Traže se knjige o cudovištima i princezama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Lijep nam je izlet bio dolazak iz Umaga na Monte Libric i onda posjet kinu Valli, djeca su tako zadovoljna, kazala je Manuela Bose, pedagoginja u talijanskom djecjem vrticu Girotondo iz Umaga, koja je sa skupinama Funghetti, Stelline, Pulcini i Barchetta te odgajateljicama Michelom, Fatmom, Ester, Paolom, Sonjom, Pierinom i Mihaelom došla posjetiti osmo pulsko brdo.

Na Libricu je zanimljivo, stalno se održavaju radionice, pricaonice, libraonice, pa cak i tri programa istovremeno, a sve to bilježe novinari iz novinarske radionice Nora, koja se realizira u suradnji s Medunarodnim festivalom djeteta iz Šibenika.



Mladi novinari bilježe sve što se na Libricu dešava te potom napisano oblikuju, a sve se to može procitati na internetskim stranicama Monte Librica.

Na Monte Libricu i prodaja, krizi unatoc, ide vrlo dobro, traže se naslovi o cudovištima, dinosaurusima, princezama, ali i poucne knjige. Djeca biraju knjige sama, ali i uz pomoc roditelja ili svojih nastavnica s kojima obilaze sajam, saznajemo.



Vrlo je zanimljivo bilo na radionici šišanskog govora, koji spada u istriotske dijalekte, a o cemu je rovinjskim osnovcima govorila Barbara Markulincic, uciteljica razredne nastave u talijanskoj podrucnoj školi u Šišanu.

U iznimno zanimljivoj prezentaciji dijalekta, folklora te obicaja Šišana moglo se svašta nauciti, posebice lingvisticke osobitosti koje su vrlo zanimljive i odraslima.



Tako smo, primjerice, naucili da dok se na istrovenetskom veli mi go, ti ti ga (ja imam, ti imaš, a tu jezicnu inacicu koriste govornici u Puli), na šišanskom se istriotskom to kaže mi je', ti ti je'. Tu su i zoto el morer (spod murve), la me mare me jo dito (rekla mi je majka), ti ti je la femina brontolona (imaš ženu koja brontuliva) i slicno.

Održan je i piknik s Nives Madunic Barišic, koja je predstavila svoje djelo "Tajna cokoladnih bombona".

I jedna od naših najpoznatijih književnica za djecu Sanja Pilic održala je vrlo uspješan piknik s autorom, gdje je gostovala i jedna njezina velika obožavateljica, curica koja je procitala sve njezine knjige i zna sve o njima, a u radionici pod vodstvom Zdenka Bašica izradivale su se lutke, na veliko zadovoljstvo polaznika. (Vanesa BEGIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter