Traže se junaci izložbe "Refleksije vremena"

Jeste li to vi?
Jeste li to vi?

U izložbenom prostoru Sveta Srca Arheološkog muzeja Istre u Puli od 26. ožujka do 5. svibnja traje izložba Klovićevih dvora "Refleksije vremena 1945–1955." autorice Jasmine Bavoljak.

- Dio izložbe su i brojne, dosad neobjavljene, fotografije iz tog razdoblja koje su u vlasništvu Hrvatskog državnog arhiva. Potaknuti velikim brojem upita vezanih uz to tko su osobe prikazane na plakatima i gdje se nalaze danas, pokrenuta je potraga za njima.

Za vrijeme izložbe u Zagrebu već su otkrivena neka imena i priče iza fotografija. Prema arhivskim izvorima, vjeruje se da je jedan od dječaka s pulskoga plakata Vjekoslav Dušić, snimljen 2. kolovoza 1946., na zasad nepoznatoj lokaciji u Istri, piše u informaciji Arheološkog muzeja Istre, a ujedno se i postavljaju pitanja: "Tko su djeca s kapama od novina na plakatu za pulsku izložbu? Jesu li to istarska djeca koja uživaju u ljetnim radostima? Jesu li to vaši preci, rođaci, prijatelji, susjedi, poznanici? Jeste li to vi?"

Istodobno one koji se prepoznaju na fotografijama iz Arheološkog muzeja Istre pozivaju da se jave na adresu e-pošte AMI-ja: [email protected] ili na broj telefona 052/351-303.

- Onoga pak tko nas dovede do junaka ove priče ćemo nagraditi katalogom izložbe i titulom prijatelja kuće te će čitavu godinu imati besplatan ulaz na sve izložbe u Klovićevim dvorima i Arheološkom muzeju Istre, ističu u AMI-ju. Također pozivaju i sve ostale koji se prepoznaju na fotografijama da ime se jave i podijele s njima svoje uspomene vezane uz nastanak fotografije.  (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter