Traže se crvene pločice za Giardine


Već dugo se spominje i obećava sanacija crvenog popločenja na pulskim Giardinima, a ovih dana saznajemo da Grad Pula ima namjeru popraviti taj dio pločnika.

"Još u 2012. godini započela je izrada projektne dokumentacije i rješenja koje bi moglo zadovoljiti zahtjeve i konzervatorskog odjela i Grada Pule. No, pojavljuje se problem dobave istovjetnih pločica koje se, prema nama dosad dostupnim informacijama, više nigdje ne proizvode te se pokušava pronaći najsličnije rješenje koje bi i kvalitativno i cjenovno moglo zadovoljiti potrebe", kažu nam iz Grada Pule.

Pročelnik Zoran Glivarec iz Konzervatorskog odjela u Puli kaže nam da se Giardini nalaze u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline Pule.

"U lipnju 2012. izrađen je fotogrametrijski snimak stanja popločenja ispred objekata na Giardinima i to kućnim brojevima 1, 2, 3 i 4., kojim nije obuhvaćen samo manji dio popločenja prekriven drvenim podestom ugostiteljskog objekta. Konzervatorski odjel u Puli propisao je cjelovitu, a ne parcijalnu sanaciju povijesnog popločenja", kaže Glivarec.

Pojašnjavaju da je popločenje bilo integralni dio oblikovanja zgrade u oblicima talijanske moderne, a može se vidjeti na nizu povijesnih fotografija.

- Postojeće crvene pločice potrebno je sačuvati i rekonstruirati u zoni s manjim oštećenjima, a u zoni gdje su oštećenja značajna (u većim plohama) predloženo je da se oštećeni dijelovi zamijene pločicama iste veličine, izgleda i boje kao i postojeće. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter