Traže se blaži uvjeti za brodogradilišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade Damir Polancec pisao je ovih dana Europskoj komisiji (EK) tražeci bolje uvjete za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta. "Bio bih vam zahvalan ako biste organizirali sastanak i omogucili mi da vas osobno informiram o ishodu prvog kruga natjecaja", napisao je Polancec povjerenici EK-a za tržišno natjecanje Neelie Kroes, objavljeno je u tisku.

"U 2009. godini bilo je gotovo nemoguce ostvariti kredite potrebne za izgradnju novih brodova, cak i uz državno jamstvo. Kao posljedica toga, brodogradilišta su prestala placati svoje obveze prema dobavljacima te nisu mogla podmirivati svoje obveze prema državnom proracunu", piše Polancec te dodaje da su neki brodari povukli svoje narudžbe, a sve su te okolnosti utjecale na poslovne odluke investitora u vezi s njihovim sudjelovanjem u privatizaciji.

"U svjetlu svega navedenog, zaprimili smo samo dvije ponude, jednu za Brodotrogir i drugu za BSO. Za vrijeme natjecaja komunicirali smo s ponuditeljima koji su iskazali svoj interes za privatizaciju i koji su nas izvijestili da nisu podnijeli ponude iz dva važna razloga", stoji u pismu potpredsjednika Vlade. Razlozi su, navodi Polancec, to što "kao i u slucaju obveza brodogradilišta koja su pokrivena državnim jamstvima, država treba takoder preuzeti i one obveze koje nisu osigurane državnim jamstvima", te obveza novog investitora "za osiguranje 40 posto sudjelovanja u troškovima restrukturiranja", a to je, smatra Polancec, "uvjet koji svi smatraju nemogucim za ispuniti".


Podijeli: Facebook Twiter