Traže provedbu Deklaracije o antifašizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Povijesna je istina da su osnove hrvatske državnosti stvorene u Narodnooslobodilackoj borbi", rekao je u cetvrtak predsjednik SAB-a Istarske županije Tomislav Ravnic na zajednickoj svecanosti koju su savezi antifašistickih boraca i antifašista Istarske i Primorsko-goranske županije održali ispred bivšeg Ininog odmarališta na Ucki u povodu 66. obljetnice ponovnog osnivanja Prve istarske brigade "Vladimir Gortan" i Prve oblasne konferencije USAOH-a za Istru i Rijeku.

Ravnic je pozvao saborske zastupnike iz Istre i Primorsko-goranske županije da pitaju zbog cega je donesena Deklaracija o antifašizmu u Saboru.

"Mi znamo zbog cega. Hrvatskoj je trebala legitimacija da bi mogla pregovarati s Europskom unijom. Deklaracija je donesena prije pet godina, ali se još uvijek ne provodi. Zaoštrit cemo ovo pitanje tužbom. Cinit cemo sve da dokažemo da Hrvatska nece moci u EU s ovakvim neciviliziranim ponašanjem prema svojim gradanima", rekao je.

"Aktualna državna vlast nema nikakvog legitimiteta ni moralnog kredibiliteta da nas izvlaci iz krize jer oni su nas doveli u nju", izjavio je Ravnic zaradivši aplauz.

Na Ucki se okupilo stotinjak antifašista starije generacije pred kojima se pripadnik Prve istarske brigade, 89-godišnji Vinko Šepic, sudionik zbivanja na Ucki 1944., prisjetio davnih dogadaja. O tim je povijesnim danima govorio i potpredsjednik SAB-a Istarske županije Josip Žmak.

"Cvijet istarske i primorske mladosti, hrabri partizani, antifašisti postrojili su se 1. travnja 1944. godine na Ucki spremni dati svoje živote za konacnu pobjedu nad fašizmom, a druga generacija, poslijeratna, njihovim stazama svake godine odaje pocast i zahvalnost za žrtve podnesene za slobodu", kazao je tajnik primorsko-goranskog SAB-a Zdenko Jurcic.

U povodu obilježavanja antifašistickih obljetnica na Ucki su bili gradonacelnik Opatije Ivo Dujmic, potpredsjednik SAB-a Hrvatske Marko Pavkovic, predsjednica rijeckog društva "Josip Broz Tito" Biserka Perman, predsjednik zajednice udruga društava "Josip Broz Tito" Istre Martin Matoševic te delegacije SAB-a Istarske i Primorsko-goranske županije te UAB-a Opatije i Liburnije, koje su položile vijence i odale pocast svojim poginulim prijateljima. (G. CALIC ŠVERKO)

Antifašisti tradicionalno na Ucki
"Tradicionalno svake godine održavaju se susreti boraca i gradana na Ucki kao podsjetnik da se upravo na jucerašnji dan, 1. travnja 1944. godine sastala omladina, gradani i borci, partizani hrvatske i talijanske narodnosti. Bilo je to jedinstvo fronte i pozadine u borbi za konacno oslobodenje ovih krajeva od nacifašistickog okupatora", rekao je Zdenko Jurcic.


Podijeli: Facebook Twiter