Traže ostavku premijerke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjednici, koje je i policija u službenim izvještajima pocela zvati fejsbukovci, okupili su se danas na zagrebackom Cvjetnom trgu, na novom prosvjedu protiv Vlade Jadranke Kosor, izvještava Index.hr.

"Ne mogu se huliganima nazivati oni koji traže svoje pravo na mirni prosvjed na Markovom trgu", vikao je na pocetku prosvjeda na megafonu samoprozvani voda prosvjeda Ivan Pernar. Megafona se zatim opet primio operni pjevac kazavši da je on cuo kako Jadranka Kosor ima izuzetne kulinarske sposobnosti: "Neka se skine iz politike i ode u studentsku menzu raditi krumpir-salatu". Zacinio je svoj govor još jednom megauspješnicom, "Ustani bane", s tim da su prvi dio teksta pjesme izmijenili u "Bilo je to godine 2011., Jadrankina Vlada uskoro pada".

Prosvjednici su zatim poslali apel predsjedniku Ivi Josipovicu da se obrati narodu i priopci im da se nalazimo u izvanrednom stanju, neka objasni sve prednosti i mane ulaska u EU, i neka narodu kaže kako s ovakvom vlasti Hrvatska nece uci u EU. Na spomen Josipoviceva imena prolomio se spontani aplauz.

Prosvjednici su oko 18.30 sati krenuli prema Markovom trgu koji osigurava policija. U pohodu na zabranjeni trg nece ih pratiti njihov neformalni voda Ivan Pernar koji je pod zabranom pristupa Trgu bana Jelacica i Markovom trgu.

Skupinu od 500-tinjak, uglavnom mladih prosvjednika policija je blokirala ispred Kamenitih vrata u njihovu drugome vecerašnjem pokušaju da dodu na Markov trg te su na kraju odustali od prosvjeda i najavili novi prosvjed za srijedu takoder na Cvjetnome trgu, a zatim mirnu povorku gradom.

Oni koji se nisu uspjeli probiti na Markov trg krenuli su Jurišicevom ulicom prema središnjici HDZ-a na Trgu žrtva fašizma, gdje ih je na pocetku trga docekala policija. Sjedište HDZ-a okruženo je jakim policijskim snagama. Prosvjed za sada protjece mirno, a prosvjednici traže ostavku premijerke te uzvikuju, medu ostalim, "Hocemo izbore", "Mito i korupcija - hrvatska policija", "Mi vas placamo".

Iz organizacije skupa najavljuju da ce doci otprilike isti broj ljudi kao i u subotu, od 1.000 do 1.500 uglavnom mladih prosvjednika, medu kojima se ovaj put ocekuje zanemariv broj ekstremnih navijaca.

Inace, od 33 osobe ispitane zbog sumnje da su u neredima u subotu u Zagrebu pocinile kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja sprjecava ili napada službenu osobu, danas je istražni sudac Županijskoga suda u Zagrebu tridesetorici odredio 48-satno zadržavanje, a tri mlada pocinitelja puštena su da se brane sa slobode.

Kako je izvijestio sud na internetskoj stranici, u nedjelju navecer policija je privela 33 osobe osumnjicene za nerede koji su se dogodili u subotu kod Krvavog mosta, gdje su se sukobili s policijom. Oni su danas ispitani zbog sumnje da u pocinili kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja sprjecava ili napada službenu osobu (cl.319 KZ-a).


Podijeli: Facebook Twiter