Traže obeštecenje zbog slabog ulova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hitno sazivanje sjednice Nacionalnog savjeta za ribarstvo zbog alarmantnog stanja u ribljem fondu jedan je od zahtjeva koji ce Ceh ribara Hrvatske uputiti Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Zakljuceno je to na u subotu završenom 15. susretu ribara u Porecu.

Ribari su tijekom trodnevnog susreta stalno upozoravali na slab ulov, a nisu se libili priznati da su za to suodgovorni zbog prevelikog ribolovnog napora.

"Složili smo se da je situacija u ribarstvu katastrofalna. Zato tražimo sazivanje sjednice ne bismo li svi skupa sjeli za stol i pokušali riješiti goruci problem", kazao je Ante Fabijanic, predsjednik Ceha ribara Hrvatske.

Slabi ovogodišnji ulov razlog je i zbog kojeg traže obeštecenje od ministarstva. Naime, jedan od zakljucaka susreta je da se ribarima isplati 30 posto od razlike ispostavljenih racuna iz srpnja, kolovoza i rujna 2009. u odnosu na isto razdoblje ove godine.

Ribari su u Porecu upozorili da su pred bankrotom. Ekonomska situacija je za njih neizdrživa, a troškovi stalno rastu. Iako im je državni tajnik za ribarstvo Tonci Božanic kazao da država po pitanju cijene goriva ne može ništa uciniti, svejedno u svojim zahtjevima traže da se cijena plavog dizela zamrzne na cetiri kune po litri.

"Sada, kad odbijemo PDV, cijena goriva iznosi oko cetiri kune. Mi oduvijek tražimo zaštitnu cijenu plavog dizela. Iznad toga bi bilo neizdrživo jer vec sada trošak goriva opterecuje poslovanje ribara do 60 posto. Naša ribarska flota je u teškoj situaciji, ne samo zbog slabog ulova, vec je na to utjecala i ekonomska kriza. Cijena goriva jako opterecuje ionako teško poslovanje", izjavio je Fabijanic.

Ribari zahtijevaju da im se ukine PDV na repromaterijal, da se porezna stopa za prodanu ribu smanji na 10 posto te da se opcenito smanje porezi i druga davanja.

"Tražimo samo ono što vec imaju zemlje clanice EU-a, to jest da se u troškovima izjednacimo s njima", kazao je Fabijanic.

Na susretu je ismijan pravilnik o radnom vremenu ribara te je zakljuceno da ce tražiti njegovo ukidanje. (B. ŽIŽOVIC)

Mafija na rijeckoj veletržnici
Porecki susret ribara ostat ce upamcen po žestokim raspravama i oštrim rijecima ribara. Francisko Loncaric, ribar iz Selca, na pocetku je, ljut što ministar Cobankovic nije došao na otvaranje, predlagao bojkot skupa. Govoreci o aktualnoj situaciji u ribarstvu, rekao je da su profesionalni ribari spali na prosjacki štap. Ni za veletržnicu ribe u Rijeci nije imao lijepe rijeci: "To je mafija. Kupuju od mene ribu po nižoj cijeni, a prodaju je za višu".


Podijeli: Facebook Twiter