Travoltino odijelo zvijezda izložbe u Londonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatije bijelo odijelo na svijetu, poliestersko odijelo koje je nosio glumac John Travolta u filmu "Groznica subotnje večeri" iz 1977., pronađeno je nakon intenzivne međunarodne potrage i bit će zvijezda nove izložbe holivudskih kostima u londonskom muzeju Victoria & Albert ove jeseni, prenosi britanski Guardian.

Po mišljenju kustosa izložbe, trodjelno odijelo - klasičan primjer "vrhunskog poliesterskog krojačkog umijeća" iz 70-tih godina prošloga stoljeća, jednako je velika zvijezda toga filma kao i tada mladi Travolta u ulozi Tonyja Manera, te skupina Bee Gees koja je autor soundtracka priče o mladiću koji plesom pronalazi put izlaska iz geta, piše Guardian.

Originalno kupljeno u trgovini jeftine muške odjeće u newyorškoj četvrti Brooklyn, odijelo je posljednji puta u javnosti viđeno prije 17 godina, kada je na dražbi u aukcijskoj kući Christie's prodano anonimnom kupcu za 145 tisuća dolara, tri puta iznad najviše procijenjene vrijednosti. Kustosi izložbe holivudskih kostima koja se ove jeseni otvara u muzeju V&A, smatrajući da je riječ o jednom od značajnijih primjera holivudske kostimografije izuzetne simbolične vrijednosti, odlučili su ga potražiti, uputivši međunarodni poziv za pomoć.

Na njihovo iznenađenje, odijelo se pojavilo u Londonu u savršeno netaknutom stanju, a vlasnik ga je pristao dati na posudbu muzeju. Iako je želio ostati anoniman, vlasnik, koji inače nije kolekcionar, pristao je otkriti svoju dob.

"Imao sam devet godina kada je lansiran film, u čiji sam se legendarni soundtrack zaljubio i prije nego sam ga pogledao. Posebno me se dojmio ritual kojim Travoltin lik odabire odjeću za večernji izlazak, zatvoren u vlastiti svijet koji nema veze sa stvarnošću koja ga okružuje. To je bio prvi film koji sam doista zavolio, i koji je na neki način postao dio mojeg vlastitog rituala odrastanja. Kada sam vidio da je odijelo na prodaju, odlučio sam ga kupiti zbog toga što ono predstavlja za mene osobno", kazao je.

Viša kustosica izložbe, dizajnerica i povjesničarka filmskih kostima Deborah Nadoolman Landis ističe kako je "Groznica subotnje večeri" vrlo mračan mali film, a to odijelo - napravljeno od "posve odvratnog čistog poliestera", negovo osobno jarko svjetlo, simbol aspiracije i nade. "Posve me je opčinilo, kao i svakoga tko pogleda taj film", kazala je. Strukirani sako širokog okovratnika i hlače na zvono visokog struka širine 71 cm u koje Travolta danas ne bi mogao stati ni u snu, doživjeli su bezbrojne imitacije.

No, kustosi ističu kako je bez sumnje riječ o pravoj stvari. Naime, kada je odijelo prvi puta prodano na humanitarnoj dražbi 1978. američkom kritičaru Geneu Siskelu, kojemu je taj film jedan od najdražih svih vremena, Travolta ga je potpisao, a posveta je još uvijek vidljiva na podstavi: "Za klasika, tvoj prijatelj, John Travolta".

Lik Tonyja Manera prvotno je trebao nositi crno odijelo, ali se kostimografkinja Patrizia Von Brandenstein u zadnji tren ipak odlučila za bijelu boju. Potraga za pravim odijelom odvela ju je u Brooklyn, gdje Manero živi, zajedno s redateljem Johnom Badhamom i Travoltom, koji je već bio poznati televizijski glumac. Kad se pročulo da se nalazi u susjedstvu, trgovinu su okružile gomile vrištećih fanova.

Činjenica da je kupljeno u običnoj trgovini u koju je mogao ući svatko, odijelu je dalo posebnu auru, ističe Nadoolman Landis. Brandenstein je zapravo kupila nekoliko odijela - dva za glavnog glumca i dva koja su morala biti skraćena za njegova znatno nižeg dublera. Drugo odijelo koje je nosio Travolta ukradeno je na jednoj izložbi u SAD-u.

Izložba "Hollywood Costume at the V&A", koja će biti otvorena od 20. listopada ove do 27. siječnja iduće godine, također uključuje kostime koje su nosili likovi iz filmova poput kapetana Jacka Sparrowa (Johnny Depp) u "Piratima s Kariba" te Holly Golightly (Audrey Hepburn) u "Doručku kod Tiffanyja" i brojne druge. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter