Travanj - jedini pravi proljetni mjesec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prvim danom travnja temperatura zraka u zracnoj luci u Puli prvi put ove godine se popela iznad 20 stupnjeva, a slicno je, ili još toplije, bilo širom Istre. To je uistinu pravi pocetak travnja, onakav kakav se i ocekuje na ovim prostorima.

Što se tice vremenskih prilika tijekom travnja, slobodno se može konstatirati da je to pravi, a najcešce i jedini pravi proljetni mjesec. Ožujak je cesto pod znacajnim utjecajem zime, slicno je bilo i ove godine - bio je dosta hladan i vjetrovit. Kraj svibnja je cesto vruc i suh, u takvim se slucajevima spominje rani dolazak ljeta, a slicno je bilo u vecini posljednjih godina. Na kraju proljecu ostaje travanj - najugodniji mjesec u godini s puno suncanih dana i malo oborina.

Zanimljivo je spomenuti da je posljednji doista hladan travanj zabilježen 1997. godine. Prosjecne su temperature zraka tada bile cak cetiri stupnja niže od dugogodišnjeg prosjeka, a posljednjih se godina ništa slicno nije zabilježilo. Dnevne temperature zraka tijekom travnja u Istri postupno rastu i dosežu najviše vrijednosti do 27 stupnjeva. Noci su relativno svježe, ali su prodori hladnijeg zraka sa sjevera sve rjedi i sve blaži.

Najveca opasnost koja nam tijekom travnja prijeti je proljetni mraz koji, u nekim rijetkim godinama, može prouzrociti znacajne štete. Ovom se prilikom možemo podsjetiti na 15. travanj 2001. godine kada su se na dan Uskrsa temperature zraka u jutarnjim satima na podrucju citave Istre spustile znacajno ispod ništice, u Pazinu pri tlu cak šest stupnjeva ispod ništice. U posljednjih desetak i više godina pojava mraza tijekom travnja u unutrašnjosti Istre bila je gotovo redovita pojava. Posljednjih godina, koje su sve toplije, proljetnih mrazova ima znatno manje - cak i u unutrašnjosti Istre.

Tijekom travnja znaju se pojaviti prve jace grmljavine uz koje se mjestimicno bilježe i jace oluje. Ipak, takvih oluja posljednjih godina nije bilo ili su bile tek slabe i bez vecih štetnih posljedica.

Što nas ocekuje tijekom ovog mjeseca? Trenutne su prognoze vrlo dobre. Prema svim predvidanjima, vecinom lijepo i ugodno vrijeme nastavlja se sve do polovice mjeseca. Oborina ce u iducem periodu biti jako malo ili ništa, temperature zraka i dalje ce postupno rasti, a nece nedostajati ni suncanih dana.

Suncano i suho vrijeme sada svima odgovara, no ubrzo bi to moglo postati znacajan problem. Suha proljeca nisu pretjerano dobrodošla za proljetne kulture. (M. GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter