Trapanova revolucija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Nigra Virgo Revolution
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Trapan
Lokacija: Šišan, zapadno istarsko vinogorje
Temperatura serviranja: 14 - 16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: pljukanci sa šugom od boškarina
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 95 kuna (Cicibela, Rovinj)

Istarski vinari bi najradije zaboravili berbu 2010., i to zbog kiše i lošeg vremena koje ih je zadesio usred berbe, po cemu ce ostati zapamcena.

Vrlo slicna je bila i berba 2002., kada je takoder bilo kiše i nevremena, no u tih osam godina istarski vinari ipak su stasali te su naucili da i iz relativno loših berbi ipak izvuku solidno vino. Bruno Trapan vinograde ima u Šišanu, na mikrolokaciji Cuf, gdje je duboka istarska crvenica kojoj kiša ne može naškoditi kao bijeloj zemlji, gdje prevladava glineno tlo.

Crvena zemlja je porozna i može progutati silnu vodu koja se na nju slije, a te 2010. stvarno je bilo puno kiše. Ovdje se mladi Trapanov vinograd ipak pokazao žilavim te je usprkos lošim uvjetima podario vinaru dobro grožde. No, sigurno je bitno da za transport grožda do novog modernog podruma, gdje se preraduje, treba maksimalno deset minuta, što je jako važno.

Nigra Virgo se ranije prodavao pod nazivom Cabernet Sauvignon, no u berbi 2010. vinar se odlucio sauvignonu, kojeg ima 40 posto, dodati i 30 posto merlota, 20 posto syraha i 10 posto terana. Svako vino zasebno je maceriralo 15 - 20 dana, ovisno o sorti, potom je odležalo u kombinaciji novih i rabljenih barrique bacvica od francuskog hrasta te u velikim badnjevima od slavonskog hrasta zapremine 3.000 litara. Prije izlaska na tržište vino je dva mjeseca u podrumskim uvjetima odležalo u bocama.

Ovo vino ima lijepu rubin crvenu boju s purpurnim rubovima, vrlo je bistro i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je djelomicno izražena te ide prema izraženoj, a kakvoca je vrlo fina. Na prvu osjecam malo vanilije, koja dolazi od drvene bacve, potom notu bobicastog voca poput ribiza, višnje i malo kupine.

U drugom naletu osjecam i notu caja od miješanih trava, potom malo slatkih mirodija poput klincica i cimeta i malu notu cokolade. Mogu zakljuciti da je kompleksnost mirisa djelomicno bogata prema bogatoj.

Vino je suho, djelomicno toplo, mekano i elegantno, gotovo baršunasto. S druge strane, svježe je, djelomicno tanicno i vrlo ukusno. Uravnoteženo je i djelomicno trajno u ustima te ima finu kakvocu okusa i srednje tijelo. Vino je spremno za konzumaciju i harmonicno je te vrlo pitko, nažalost u nekim drugim berbama nedostaje ovakvih pitkih i elegantnih vina.


Podijeli: Facebook Twiter