Trapan visoko podignuo ljestvicu

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Prije sedam godina vinarija Trapan doživjela je transformaciju iz garage u boutique vinariju, jer tada se iz skromnih uvjeta u pulskom naselju Veruda preselila na novu lokaciju u Šišan. Tada je Bruno Trapan visoko podignuo ljestvicu u vinskoj arhitekturi i organizaciji podruma, pogotovo s polivalentnom salom za degustaciju koja se odnedavno pretvorila u restoran.

Odlična ideja da se na jednom mjestu u srcu vinarije napravi pravi eno-gastronomski spoj i savršeno sljubljivanje vina i hrane. Bruno Trapan je u ovih desetak godina pokazao sjajan smisao za marketing i neprestano se nadograđuje, što naravno prati i jako dobra kvaliteta vina za koju se brine glavni enolog David Diković i njegov vrijedni tim. Trapan na tržište redovito plasira nove i zanimljive etikete te bih Vam predstavio moje viđenje vina koje je nastavak već poznatog Uroborosa, a to je macerirana malvazija Istraditional.

Ime vina ima poveznicu sa sjajnim CD-om jednog drugog Bruna, poznatog istarskog muzičara Bruna Krajcara, inače velikog ljubitelja vina. Malvazija Istraditional dobivena je od grožđa koje je raslo u Trapanovim vinogradima starim šest do deset godina, na mikrolokaciji Cuf između Šišana i Valture, na plitkoj crvenici punoj minerala i boksita. Nakon berbe koja je bila sredinom rujna, vino je maceriralo devet dana, a potom je odležavalo 12 mjeseci u rabljenim barrique bačvama, te onda još četiri do šest mjeseci provodi u boci pred puštanje na tržište. Vino nije filtrirano pa u čaši djeluje mutno, a krasi ga lijepa zlatno-žuta boja te je vino gusto. Na početku vinu treba malo vremena da se počne otvarati, a dok čaša miruje, intenzivnost mirisa se polako pojačava te se miris otvara i postaje sve bolji.

Na prvo mirisanje otvara se nota suhe paprati, dunje pečene u špahoru na drva, malo suhoga ovsa, potom suhe mendule, na što se nadovezuje nota karamela pomiješana sa suhom marelicom i malo meda. Vino se sa svakim vrćenjem čaše i gutljajem otvara i postaje bolje te mogu zaključiti da mu je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu. Tanini su prisutni, a krasi ga jako dobra mineralnost i puno tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a okus je vrlo trajan. Na aftertasteu vino je kremasto i javlja se nota marmelade od marelice s malo skute. Mislim da je vino harmonično, ugodno, lijepo se pije, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem četiri do pet godina. Enogastronomski bih ga preporučio uz romba iz pećnice s krumpirom i mediteranskim biljem.

Ime vina: malvazija istarska Istraditional

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vina Trapan

Lokacija: Šišan/hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12-14 stupnja Celzija

Gastro preporuka: rombo iz pećnice

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Vinum Burguny Riedel glass

Cijena (mpc): 200,00 kn (Cicibela Rovinj)


NAJBOLJA HRVATSKA VINARIJA JE IZ KALDIRA

Prošlog tjedna u zagrebačkom hotelu Sheraton održana je po prvi puta dodjela svojevrsnih Oscara na hrvatskoj vinskoj sceni, naziva "Vinart godišnja postignuća", pod pokroviteljstvom Romerquelle vode. Pokretač i idejni začetnik ove manifestacije je jedan od najsposobnijih vinskih profesionalaca na hrvatskoj vinskoj sceni Saša Špiranec i njegov tim vrhunskih profesionalaca koji djeluju pod tvrtkom Vinart. Nagrade su se dodjeljivale u različitim katergorijama, a laureati su dobili hrvatski naziv "Zaslužnici". Ona najznačajnija, za osobu godine u vinskome svijetu, pripala je Tomislavu Tomcu, vinaru s Plešivice koji već dugi niz godina uz suprugu Martinu i obitelj vodi vinariju u mjestu Donja Reka, nedaleko Jastrebarskog. Tomislav je pobijedio u vrlo jakoj konkurenciji s eminentnim osobama hrvatske vinske scene, poput živuće legende vinskog novinarstva Željka Suhadolnika, glavnog urednika revije Svijet u čaši, zatim Edija Maletića, jednog od najznačajnijih hrvatskih vinskih znanstvenika te dva vinara, jednog od legendarnih hrvatskih vinara u zadnjih 25 godina Vlade Krauthakera iz Kutjeva i Nikole Benvenutija, mladog lava istarske i hrvatske vinske scene. Rad vinarije Tomac pratim već 25 godina i nagrada je zasigurno otišla u prave ruke, a lijepo je bilo kada je Tomac na pozornici istaknuo velike zasluge za njegov razvoj konkurenta u kategoriji Željka Suhadolnika. Naime, kako je Tomac naglasio, u njegovom razvoju puno mu je pomagao upravo

Suhadolnik, otkrivajući mu vinska prostranstva i vodeći ga kao mladog vinara po najznačajnijim vinskim regijama.

Druga po važnosti je bila nagrada za vinariju godine. Prvo smo dobili pobjednike po regijama, a onda i ukupnog pobjednika. Najbolja u Slavoniji i Podunavlju je vinarija Antunović iz Dalja, u Dalmaciji vinarija Krajančić iz Zavalatice s Korčule, u Bregovitoj hrvatskoj Tomac iz Donje Reke, a iz Istre i Kvarnera vina Benvenuti iz Kaldira. Nagradu su preuzela braća Benvenuti, a organizator mi je učinio neobičnu čast da im upravo ja uručim tu nagradu. A nakon toga braća Benvenuti su se još jednom morali popeti na pozornicu kako bi primili nagradu kao ukupni pobjednici. Naslov najbolje hrvatske vinarije odlazi u Kaldir. Dodjeljivale su se i nagrade u ostalim kategorijama vezanim za trgovanje s vinima. U kategoriji web-shopa najbolji su Vivat fina vina s portalom www.vivat-finavina.hr. Nagradu za najbolju vinoteku odnijela je obitelj Srpek za svoju vinoteku Bornstein koja se nalazi u neposrednoj blizini zagrebačke katedrale. U kategoriji Supermarket nagradu je dobila tvrtka Vrutak s uvjerljivo najboljim izborom vina u Hrvatskoj. Veletrgovac godine je tvrtka Miva i Mohor trgovina iza kojih stoje partneri Gordan Mohor i Vlado Šušak. Za kraj moram istaknuti izvrsnu organizaciju, sjajan bend i odličan buffet koji su kreirale kolege iz hotela Sheraton. (Piše: Emil PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter