Trapan proizvodi ekološko vino

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski vinar Bruno Trapan od ove godine grožde na svoja cetiri hektara vinograda u Šišanu proizvodi na potpuno ekološki nacin, bez korištenja insekticida, pesticida i herbicida te mineralnog gnojiva. Uz njega u postupku dobivanja eko-markice zasad su tek vinar Franko Kozlovic te porecko poduzece Agrolaguna.

Trapan se na ovakvu proizvodnju odlucio jer je, kako kaže, gotovo identicna dosadašnjoj, koju primjenjuje u novom vinogradu od sadnje 2006. godine.

"Proizvodi koje koristim za zaštitu vinove loze temeljeni su na bakru i sumporu u prahu. Vec sam ranije koristio samo stajski gnoj ili kompost, tako da su zahvati koje sam morao poduzeti da bi moja proizvodnja u cijelosti bila ekološka zaista minimalni. Veliku prednost imam zbog lokacije vinograda, koji je na osami pa mu ne prijeti tzv. sekundarna infekcija bolešcu iz drugog vinograda. Razmišljanje o buducnosti vlastite proizvodnje, posebno s marketinškog gledišta, utjecalo je da se odlucim za eko-vino. Iako popularno, zasad kod nas eko-vino nije toliko traženo, no u bliskoj bi se buducnosti to itekako moglo ocekivati. Usto, u današnje vrijeme jake konkurencije, treba se nekako izdvojiti", smatra Trapan.


Podijeli: Facebook Twiter