Transmittance ili o suradnji na mreži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Multimedijalni performans "Transmittance", ciji koncept potpisuju slovenski umjetnici Maja Delak i Luka Princic, produkcija je manifestacije Polis Jadran Europa koja ce se pulskoj i internetskoj publici predstaviti u petak, 27. svibnja u 21 sat u Rojcu. Osim Delak i Princica, autori i sudionici performansa su Marko Bolkovic, Matija Ferlin i Messmatik, a koproducent je ljubljanski zavod Emanat.

Projekt "Transmittance" istražuje umreženu lokalnu i globalnu suradnju emitiranu internetom. U perspektivi osviještenog kriticko-socijalnog umjetnickog jezika, performans preispituje odnos tijela, osobnosti i društva potiruci dualisticke perspektive.

- Performans ce publika moci pratiti putem interneta na adresi www.transmittance.si, a moci ce i utjecati na njegov tijek. Posjetitelji stranice moci ce sudjelovati u dijalogu s performerima putem chat sobe, takozvanog diskusijskog kanala. Moci ce birati neke scene ili manje dijelove izvedbe, a kakvu cemo im paletu mogucnosti moci ponuditi, još uvijek trebamo odluciti. Moci ce utjecati na performera i na neke kljucne elemente izvedbe, što nece biti moguce publici koja ce se naci u prostoru održavanja performansa, kazao je Princic.

Dodao je da njihov fokus nece biti usmjeren na publiku u prostoru, vec ce preispitivati prirodu publike koja u performansu sudjeluje putem interneta.

- Kakva je to publika? Oni koji nas gledaju putem interneta nalaze se u drugacijim okolinama i konzumiraju performans na nacin koji sami izabiru. Kazališni obred kakvim ga poznajemo ovdje više ne postoji, stoga ovim performansom preispitujemo i nacin gledanja. Što se tehnologije prijenosa tice, savjetujemo gledatelje da se na stranicu prikljuce putem modernijih browsera, kao što je Mozilla u verziji 3.5 naviše, jer Internet Explorer uglavnom ima problema s live streamingom.

- Ovim želimo preispitati prirodu medija te pokušati doznati kako se s takvom vrstom publike može postici blizina ili odmak. Ujedno cemo vidjeti i koje su prednosti kada se kontakt s ljudima ostvaruje online, a koje uživo. Performans je multimedijalan, a bit ce zastupljeni glazba, pokret, glas te video i fotografije koje nastaju uživo, pojašnjava Maja Delak.

"Transmittance", dakle, analizira i pojam publike i predstave, nacine gledanja te gledatelja kao vanjskoga promatraca. Projekt istražuje virtualne prostore izvedbe, novu medijsku umjetnost kroz kreativnu uporabu slobodnog softvera i njegov ucinak na umjetnicki proces i suradnju razvijajuci poseban nacin improvizacijskog performansa koji omogucuje kompozicijsku slobodu zadatih scena, a sam se proces širi na razlicite umjetnicke medije.

Tema manifestacije Polis Jadran Europa, koja se održava u Rojcu (prizemlje, desno do kraja hodnika) 27. i 28. svibnja, je "Postindustrijski grad".

Polis se otvara u petak u 19.30 sati izložbom "Pretty Vacant - prostori neizvjesnosti i diskontinuiteta" kustosice Branke Bencic na kojoj ce izlagati Damir Ocko, Rimas Sakalauskas, Davor Sanvincenti, Dino Zrnec i Jasna Buic, Ilia, Andrej Korovljev, Pulska grupa, Lara Ušic i Igor Zirojevic. Performans "Transmittance" na redu je u 21 sat, a od ponoci nadalje publiku ce zabavljati Dj Filjo.

U subotu, 28. svibnja od 11 do 13 sati na redu su takozvani Polis-razgovori na temu "Postindustrijski grad: izmedu superstrukture i infrastrukture, izmedu vidljivog i nevidljivog...". Teoreticar teme je Janko Rožic, sudionici su i Bruno Nefat, Leonid Zuban te Dino Krizmanic, a moderatorica je Branka Bencic. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter