Transkripti prisluškivanja otkrivaju pozadinu izborne skupštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK na transkriptima prisluškivanja u slucaju Djedovic-Širic ima dovoljno materijala da minimalno još pet ili šest osoba vec danas postavi u status uhicenika. No, neslužbeno se saznaje, s time se još nece ici, tako da bi te mutikaše ipak mogle na kraju provesti Božic doma. Bar katolicki.

Prema informacijama koje teškom mukom cure iz istražiteljskih krugova, Širic se zapravo ponašao kao diletant. Smatrao je da je Hrvoje Maleš u nogomet upao s neba pa u rebra pa je tu i tamo osjecao potrebu da mu pojasni kako stvari zapravo funkcioniraju.

Famozna izborna skupština HNS-a, poznata kao bitka Štimca s jedne i Mamica i Markovica s druge strane, iz Širicevih je usta izgledala još fascinantnije nego li ju je javnost doživjela. A danas je sve o njoj na dokumentima i trakama u USKOK-u.

Prema Širicevim rijecima, ucjene, prijetnje, podmicivanje i zamolbe bili su na repertoaru tjednima prije sjednice, ali cak i na dan održavanja. Cak se i glas Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije spominje kao onaj za koji su se vodile bitke.

Dapace, najveci cirkus je bio sa savezima na moru jer se znalo da Slavoniju preko Širica kontrolira Mamicev i Markovicev lobi. Osim Cibalije, koja je po starim linijama bila uz Štimca, ali koja je zbog toga dobila po prstima od sudaca nakon sporne sjednice.

Iako se možda u to vrijeme cinilo da iz Cibalije zbilja pretjeruju s time da je oštecena, danas je izgledna mogucnost da je vinkovacki klub sustavno kažnjavan.

Dio istražitelja navodno je cak bio šokiran nacinom na koji se Širic ponašao u ovom slucaju. Iznudujuci Hajduk, zapravo barem drugi hrvatski klub po ugledu i moci, uopce se nije trudio previše sakriti svoju rabotu.

Dapace, nisu kao u aferi Offside postojale ikakve šifre, Širic je govorio što mu je bilo na umu. Zbog toga bi na kraju mogao gadno završiti.

O kojih se pet-šest osoba radi kada se spominju nova uhicenja, za sada se ne može doznati iz represivnih organa. No, s obzirom na sve ono što je izašlo van, kao i na sve ono što se dogadalo proteklih godina u hrvatskom nogometu, nije teško pretpostaviti.

No, najbolje ce biti sacekati da produ svi ovi praznici koji slijede i da se dovrši obrada bar na Djedovicu i Širicu, koji su ipak prvi na tapetu. Njih se želi obraditi prije nego im istekne istražni pritvor.

Inace, iako je u nekim medijima izašlo da je Djedovic propjevao, to izgleda ipak nije tocno. Istražitelji, neslužbeno se saznaje, uopce nisu ni obavili službene razgovore. Cini se da se služe psihološkom igrom i puštaju osumnjicene da u ugodi malih celija razmisle koliko su spremni ležati u takvom komoditetu.


Podijeli: Facebook Twiter