Transkripti doživljaja i propitivanje realnosti

'Izgubljene riječi' Krešimira Katušića (Slađan Dragojević)
'Izgubljene riječi' Krešimira Katušića (Slađan Dragojević)

Dvije nove samostalne izložbe postavljene su Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu, a javnosti su se predstavile mlade, ali već renomirane likovne umjetnice Jelena Kovačić iz Grožnjana i Diana Herrera iz Barcelone.

Osobnost i prepoznatljivost

Jelena Kovačić je nakon završenog koledža u Londonu, diplomirala grafički dizajn u Barceloni 2006. godine i od tada se bavi slikarstvom, ilustracijom i web dizajnom. Sudjelovala je na raznim slikarskim kolonijama, izlagala je u nekoliko zemalja, a sada se u Fonticusu, u Grožnjanu gdje odnedavno živi i radi, predstavila  novim radovima u ciklusu "Transkripti doživljaja".

- Osobnim stilom, prepoznatljivim načinom, nastavlja poigravanje asocijacijama oblika koji odražavaju stanja. To čini na podlogama koje ne moraju biti standardni slikarski materijal. Čvrsta linija se pojavljuje kao putanja pigmenta ili kao rub oblika. Umjetnica dozvoljava slučajni potez kistom ili razlijevanje razvodnjene boje. Često flekava podloga detektira oblik i postaje asocijacija za daljnju fazu uobličavanja. Iz konglomerata nakupina i poteza iščitavamo nadrealističke sadržaje, kazao je na otvaranju izložbe Eugen Borkovsky o radovima Jelene Kovačić u čijim se djelima osjeća stalna promjena jakosti nadahnuća i doživljaja svijeta. Poput nekog kaleidoskopa na radovima su tek signirane osobe, predmeti, određeni ili slučajni rasteri. Jedna do druge, kao da su to složene stranice starog dnevnika, u potrebi za izgovorom. Kao da nam autorica želi poručiti da je sve to ona i da dijeli osobno svjedočenje tijeka. U njenim likovnim zapisima problematizirane su granice između realnog i doživljenog. Jedno je sigurno - Jelena Kovačić uspijeva iskazati individualno i djelovati na promatrača.

Za vrijeme studija u Barceloni Jelena je upoznala Dianu Herrera, pa otuda i Dianino pojavljivanje u Grožnjanu u nekoliko proteklih godina gdje je već izlagala. Školovala se i usavršavala u Londonu, Barceloni, Firenzi, Bogoti… Izlagala je u nekoliko zemalja. U ovom postavu, kao obliku propitivanja stanja, suptilnom promatraču ponuđene su slike i fotografije specifičnih konstelacija ljudi i prostora. Umjetnica je slijedom oblikovala ljudska stanja predstavljajući odsjaje osoba i situacija u osobnoj percepciji. Njeni likovi, postavljeni u začudne prostore, na razmeđu realnosti i alegorije, mogu iznenaditi, raspoložiti, zamisliti…

Kolektivno i individualno

- Autorica plasira promišljene situacije koje se ugrubo mogu podijeliti na dva tematska dijela, kolektivni i individualni. Oba problematiziraju prostore osobnih propitivanja. Preklapajući crtež i slikarski postupak umjetnici ne nedostaje kombinatorike. Nižući radove, ona istražuje mogućnosti materijala, snagu oblika ali, nadasve, repertoar impresija. Diana predstavlja duh vremena u kojem živimo, a umjetnica tiho negoduje pa primjećujemo odraz indignacije bića na velikom broju radova. Ovo nije samo izložba figura određenih osoba, pred nama je kolekcija stanja, rekao je Borkovsky o radovima mlade španjolske umjetnice. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter