Transkripcije baštine u suvremenoj keramici


Nakon premijere u Zagrebu, u Ljubljani je u Narodnom muzeju Slovenije – Metelkova do 25. studenog otvorena izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo "Transkripcije baštine u suvremenoj keramici". Izložba se održava u sastavu Međunarodnog trienala keramike UNICUM.

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, a izlažu: Vedrana Balković, Lidia Boševski, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Ivančica Cvitić Znidarčić, Nadica Eichhorn, Nataša Kabalin, Đurđica Horvat, Mladen Ivančić, Pamela Ivanković, Željka Korbar, Marta Milunić, Orjenka Mirjan, Karel Pavlinc, Marta Pavlinc, Danijela Pičuljan, Zdenka Pozaić, Dijana Rajković, Boris Roce, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Marija Stojanović, Ivančica Vončina te gosti Dani Žbontar (Slovenija) i Graciela Olio (Argentina).

- Sekcija za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a kroz projekt "Transkripcije baštine u suvremenoj keramici" pridružuje se mnogim umjetnicima koji se danas osviješteno, društveno-aktivno, inovativno i kreativno skrbe o očuvanju baštine. Taj izuzetno važan segment kulturnog bogatstva keramičarima je ovdje bio zahtjevna, ali inspirativna koncepcijska podloga za najnovije izdanje ULUPUH-ove tematski strukturirane bijenalne izložbe suvremene keramike, koja je pokazala niz inventivnih vizualnih prijepisa motiva iz baštine (priče, tekstovi, pojmovi, simboli...). Donijevši suvremenu vizualnu interpretaciju odabranih morfološko-semantičkih poruka zapisanih u povijesnim, arheološkim, etnografskim ("zavičajnim") i ostalim predmetima našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Donijevši interpretaciju u mediju keramike, koji je u nastalim transkripcijama vodeći i koji dominira, a koji se, međutim, u gotovo svih autora voli sinergijski združiti s drugim medijima i materijalima, slijedeći tako aktualnu umjetničku praksu, koja rado koristi kombinacije likovnih i trash-materijala, pa često poseže za plastikom, staklom, žicom, drvom, krhotinama te pronađenim, recikliranim i ready-made predmetima... Gradeći od tih simbiotičkih sklopova, na način suvremenog kiparstva, objekte, skulpture, skulpturalne kompozicije, asamblaže, instalacije, ambijente..., kao što to ovdje rade i ovi keramičari suvremenog izričaja, ističe u predgovoru kataloga koji prati izložbu Višnja Slavica Gabout. Ona uz to napominje da u primjeru ove izložbe "baštinu doživljavamo kroz 25 osebujnih, autorski transkribiranih vizualnih priča. Priča povijesno slojevitih i istodobno suvremenih; mitskih i magičnih - ali i osobnih i intimnih; lokalnih - ali i općih; memoriranih – ali i aktualnih i povezujućih. I zato uvijek komunikativnih." Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, u partnerstvu s Narodnim muzejom Slovenije. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter