Traktorima blokirali autoceste na prilazu Parizu

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Francuski seljaci traktorima su blokirali autoceste koje vode u Pariz u četvrtak prosvjedujući protiv novih poreza i promjenama u europskim poticajima, a jedan je vatrogasac poginuo u prometnoj nesreći sjeverno od glavnog grada u nesreći povezanoj s prosvjedom.

Ljutnja zbog povećanja poreznog opterećenja u Francuskoj je sve izraženija i nasilni su prosvjedi izbili diljem zemlje proteklih tjedana, posebno u vezi s planiranim "eko-porezom" na transportni prijevoz za koji sindikati poljoprivrednog i prehrambenog sektora kažu da će izazvati gubitak tisuća radnih mjesta.

"Siti smo poreza - a vi?", piše na jednom od mnogih plakata postavljenih na tridesetak traktora koji blokiraju autocestu pokraj grada Saint Arnoulta, jugozapadno od Pariza. Policija očekuje najmanje pet sličnih blokada na prilazima Parizu do kraja dana.

Seljaci iz regije Ile-de-France koja okružuje glavni grad kažu da im je dosta onoga što zovu "preoporezivanjem", uključujući i najavljeni eko-porez i podizanje stope PDV-a od 1. siječnja.

Mnogi francuski ratari ljuti su i na odluku vlade predsjednika Francoisa Hollandea da europske poticaje preusmjeri na siromašnije stočare.

Dvije su se prometne nesreće dogodile tijekom povorke traktora do mjesta blokade, pri čemu je u prevrtanju njegova vozila poginuo jedan vatrogasac. Ministar prijevoza Frederic Cuviller napisao je na twitteru da su traktoristi opasnost na autocesti i pozvao je na hitno micanje blokada.

Popularnost predsjednika Hollandea najniža je u povijesti Pete Republike i iznosi samo 11 posto. Tome je najviše pridonijela politika povećanja poreza i visoka nezaposlenost. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter