Traktori na cesti!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija upozorava sudionike u prometu na povecani promet traktora i radnih strojeva radi proljetnih radova. Prošle je godine evidentirano 17 prometnih nesreca u kojima su sudjelovali vozaci traktora i radnih strojeva, od cega je ukupno stradalo šest osoba, tri s teškim a tri s lakšim tjelesnim ozljedama.

Takve prometne nesrece cesto se pripisuju vozacima koji upravljaju prije stjecanja prava na upravljanje, pod utjecajem alkohola ili upravljaju vozilima koji nisu tehnicki ispravna. Takoder, dužnost je svakog vozaca traktora ili radnog stroja da prije ukljucivanja na asfaltiranu cestu ociste blato s vozila kako ne bi time ugrozili ostale vozace na cesti.

Za upravljanje bez vozackog ispita predvidena je novcana kazna od pet do 15 tisuca kuna ili 60 dana zatvora. Vozac koji ne ukloni blato s traktora ili radnog stroja prije dolaska na asfaltiranu cestu kaznit ce se s 500 kuna. Za upravljanje neregistriranim traktorom ili strojem predvidena je kazna od 700 kuna. S tisucu kuna ce se pak kažnjavati vozaci koji nemaju propisane uredaje za upravljanje, zaustavljanje, spajanje vucnog ili prikljucnog vozila ili propisne gume.


Podijeli: Facebook Twiter