Traktori još uvijek na perojskoj plaži

Traktor melje raslinje, a iza stabala može se vidjeti poneki kupač
Traktor melje raslinje, a iza stabala može se vidjeti poneki kupač

Član udruge Iznajmljivača obiteljskog smještaja grada Vodnjana upozorio nas je da na perojskoj plaži Portić već danima veliki bager i poluuništeni beach bar dočekuju početak turističke sezone. Iznajmljivač (ime poznato redakciji) žali se što od šetnice još nema ni "š" te tvrdi da ju je obećao gradonačelnik. Što se tiče tuševa i kućica za presvlačenje napisao nam je "postoje samo svježe betonirana postolja". Je li priobalje grada Vodnjana nespremno dočekalo početak turističke sezone upitali smo gradonačelnika Klaudija Vitasovića.

Njemu nije sporno što se još uređuje priobalje te dodaje da će radovi na javnim površinama u Portiću trajati do posljednjeg dana srpnja. Smatra da radovi neće ometati korisnike plaže, jer će se izvoditi bez teške mehanizacije. Najavio je kako ovaj tjedan kreću pripremni radovi, a od sljedećeg započinje popločenje šetnice, odnosno postavljanje tlakovca.

Ministarstvo sufinancira uređenje plaže

Međutim, posjetom perojske plaže, južno od Portića, mogli smo se uvjeriti da se radovi ipak izvode s teškom mehanizacijom. Traktor melje raslinje u dubinu od 30 metara od obale, a prošli je tjedan na plaži radio i bager. S druge strane, korisnike plaže baš nismo zatekli u utorak ujutro ni tamo gdje radi bager, ali ni tamo gdje je mir i tišina. Odnosno, na dužini od jednog kilometra plaže izbrojili smo tek 30-ak ljudi.

Naš čitatelj nas je upozorio kako polu uništeni beach bar dočekuje početak turističke sezone. No, goste nismo zatekli niti u beach barovima koji su uređeni. Dojam je kako se ovdje ljeto živi eventualno vikendima i u popodnevnim satima.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović nam je u svom opširnom odgovoru poručio kako je Gradu Vodnjanu, temeljem odluke Ministarstva turizma, dodijeljeno 554.300 kuna za projekt uređenja plaže u Peroju.

- Grad je tek nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom, a sukladno zakonskim propisima i uvjetima, pokrenuo postupak javne nabave vezano za dovršetak radova na popločenju šetnice na plaži u Peroju, izjavio nam je gradonačelnik. Veli da se svake godine sve više razvijaju u prepoznatljivu turističku destinaciju te stoga, između ostalog, ulažu i znatna financijska sredstva u infrastrukturno uređenje plaža.

- Do sada je za uređenje oko 2,7 kilometara plaža u Peroju uloženo preko dva milijuna kuna, dok je u ovogodišnjem proračunu za uređenje plaža i kupališta u Peroju predviđeno 2,5 milijuna kuna koja se odnose na proračunska sredstva Grada od oko 1,94 milijuna kuna i bespovratna sredstva od Ministarstva turizma od 554.300 kuna, izjavio nam je.

Puno sadržaja od Bođinke do Portića

Gradonačelnik Vodnjana veli da je do plaže izgrađena kompletna vodovodna mreža, postavljena je struja te su uređeni pristupni putovi, ceste, parkirališta, posađena su stabla pinija i grmovi oleandera, uređeno je dječje igralište, postavljene drvene ležaljke i ostali sadržaji.

- Uređenje plaže obuhvatilo je uređenje kupališta, izgradnju obalne šetnice sa javnom rasvjetom u duljini od 1,5 kilometra, od plaže Bođinke (Kocke) do Portića. Prethodno je na plaži Bođinka uređena i rampa za invalide. Plaža je opremljena sa psihološkim barijerama za kupače. Od plaže Bođinka do Portića postavljeni su beach barovi koji osim ugostiteljskih sadržaja, nude i usluge iznajmljivanja suncobrana, ležaljki, pedalina te ostale sportske opreme. Na 15 lokacija duž šetnice, postavljeno je 15 klupa za sjedenje i odmor. Duž plaže su postavljeni koševi za otpad, table s oznakama i nazivima plaža te kemijski WC-i. Napominjemo da su tuševi već postavljeni na šest lokacija. Kabina za presvlačenje postavljena je na plaži Bođinka, dok će preostale kabine za presvlačenje biti postavljene uskoro. Kako bi se unaprijedila turistička ponuda i omogućila lakša dostupnost lokaliteta, u Peroju je postavljen i Free WiFi Hotspot Internet, dostupan svima, zaključuje Klaudio Vitasović. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter