Trajno svjedočanstvo o gračaškom govoru

Aldo Sinković, Josip Klarić, Alvijana Klarić i David Ivić na predstavljanju knjige (M. RIMANIĆ)
Aldo Sinković, Josip Klarić, Alvijana Klarić i David Ivić na predstavljanju knjige (M. RIMANIĆ)

Gračišće je jedno od rijetkih naselja koje ima cjelovitu studiju lokalnog govora, a to može zahvaliti mladoj lingvistici Alvijani Klarić, Gračišćanki čija je knjiga "Govor Gračišća" predstavljena javnosti u pazinskom Spomen domu.

- Ova je knjiga nastala iz ljubavi prema rodnom kraju, ali i svijesti o velikom bogatstvu koje ima ova sredina, naglasio je predstavljajući knjigu Aldo Sinković, dugogodišnji novinar Radio Vatikana i suradnik mnogih medija. Autorica je terenskim istraživanjem sakupila mnogo podatka o lokalnom govoru koji karakterizira upitna zamjenica ca, kojom se govor Gračišća razlikuje od obližnjih lokalnih govora u kojima se upotrebljava ča. Uspoređujući govor triju generacija Gračišćana, Klarić prikazuje promjenu jezika u  relativno kratkom razdoblju, a osim što bilježi niz arhaizama, pokazuje i da se mnoge riječi gube u govoru mlađih generacija. Uz rezultate jezikoslovnih istraživanja, ovo izdanje donosi i podatke o gračaškoj spomeničkoj baštini te vrlo vrijedan pojmovni rječnik.

- Alvijana Klarić u ovom je pozornosti vrijednom djelu sačuvala mnoge podatke o govoru Gračišća. Stoga je ova studija od velike važnosti jer ostavlja trajno svjedočanstvo o govoru Gračišća, zaključio je Sinković.

Istraživanje koje je rezultiralo ovom studijom Klarić je, kako je rekla, započela na poticaj dr. sc. Line Pliško s Filozofskog fakulteta u Puli. Nakon dvije i pol godine istraživanja sakupljen je materijal koji je nakon šest mjeseci uređivanja objavljen u ovoj knjizi. Govor Gračišća Klarić ubraja u pazinsko-žminjski dijalekt, koji se prepoznaje po karakterističnim dvoglasima uo, ie i dugom a. Govor svog kraja autorica je obradila kroz fonološke, morfonološke, morfološke i sintaktičke osobitosti, a posebno su značajni pojmovni rječnik te usporedba govora triju generacija Gračišćana. Cilj koji si je autorica zadala, a to je, kako je rekla, bio opis dosad neistraženog govora njenog rodnog kraja, u potpunosti je ostvaren. Njena namjera - ostaviti trajan pečat o govoru, nekim običajima i zanatima nekadašnjeg Gračišća - realizirana je na posve prikladan način.

Ovo vrijedno izdanje na 256 stranica, osim autoričine studije, donosi njene fotografije spomenika bogate graditeljske baštine Gračišća, ali i dosad neobjavljene pjesme njenog oca Josipa Klarića. Poglavlje "Spomenar Gračišća" posvećeno je Klarićevim pjesmama na gračaškom govoru koje nadopunjuju jezikoslovnu studiju njegove kćeri.

Predstavljanje knjige "Govor Gračišća" glazbom su uveličali Igor Križman i Andrej Pazić na klasičnim harmonikama, a Bruna Balde, Snježana i Marijana Širol čitanjem Klarićevih stihova na gračaškom govoru. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter