Trajekt "Norman Atlantic" dotegljen u Brindisi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trajekt "Norman Atlantic" koji se u nedjelju zapalio kod grčkog otoka Krfa dotegljen je u petak u talijansku luku Brindisi gdje će ga pregledati stručnjaci te pokušati utvrditi uzrok požara u kojem je poginulo 11 ljudi.

Trajekt "Norman Atlantic" plovio je od Patrasa u Grčkoj prema talijanskoj luci Ancona s 422 putnika, 56 članova posade i 200 vozila, a među punicima je bilo i dvoje Hrvata koji su iz te havarije izašli neozlijeđeni. Prema dostupnim informacijama, požar je izbio na jednoj od donjih paluba na kojoj su smještene garaže, zbog čega je trajekt, koji je plovio po olujnom vremenu, ostao bez pogona. Talijanskim i grčkim spasiocima trebalo je 36 sati da evakuiraju 477 putnika i članova posade. Većina ih je podignuta u helikoptere s gornje palube, dok je ispod njih bjesnila vatra. Putnici su nakon spašavanja govorili o kaosu koji je izbio zbog požara, a neki od njih navode da je posada bila loše obučena i nespremna za rješavanje nastale situacije. Grčki pomorski stručnjak Giorgios Margetis rekao je novinarima da je nesreća rezultat nekoliko čimbenika koji su se dogodili u isto vrijeme.

"Prvo, požar koji se proširio vrlo brzo. Požar je najgora stvar koja se može dogoditi na brodu. Zatim, užasno vrijeme. Orkanski vjetrovi i valovi. Takvo što dogodi se možda dvaput, triput godišnje", rekao je Margetis. Spasilačke operacije helikopterima velik su izazov. "Nije lako letjeti iznad plamena", rekao je bivši talijanski zrakoplovni general Vicenzo Camporini. "A stvar je dodatno zakomplicirana time što je mnogo institucija trebalo koordinirati stvari", dodao je. Mediji su izvijestili o problemima u komunikaciji između Grčke i Italije jer su Grci htjeli tegliti trajekt prema Albaniji, dok su se Talijani usprotivili. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter