Traje stanje pripravnosti kod plinare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak u 19 sati pocela je sanacija plinospreme stare plinare nakon što je od utorka iz pukotine curila voda koja je zbog direktnog kontakta s plinom poprimila njegov miris. Iako je dan ranije bilo predvideno da se sedam evakuiranih obitelji koje žive blizu plinospreme vrate u svoje domove, iz predostrožnosti se, dok traje sanacija, odustalo od potpunog povratka.

Prema rijecima direktora Plinare Deana Kocijancica, obitelji mogu tijekom dana boraviti u svojim domovima, ali im se do kraja vikenda ne dozvoljava da ondje prenoce, tocnije dok se varenje limova kojima se pojacava stijenka plinospreme ne završi. Ocekuje se da ce to biti u nedjelju navecer.

Blokada na mjestu gdje se nalazi plinara djelomicno je ukinuta. Otvorena je prometnica koja s obilaznice vodi k Pješcanoj Uvali, dok je i dalje zatvorena ona prema Marini Veruda da bi se u slucaju opasnosti tuda opskrbljivala vatrogasna i druga službena vozila.

U stanju pripravnosti trenutno se nalazi 30-ak vozila vatrogasnih i policijskih postrojbi te djelatnika Plinare, a pretpostavlja se da ce nakon sanacije, odnosno od ponedjeljka, stanje pripravnosti biti ukinuto. No iz Plinare kažu da je situacija pod kontrolom.

Spremnikom, koji je izgraden 1912. i u funkciji ce biti još naredne dvije godine dok se ne izgradi plinovod prirodnog plina u cijeloj Puli, održava se natpritisak mreže gradskog plina i služi za uskladištenje viška plina, a Plinara je djelomicno reducirala proizvodnju da bi kontrolirala pritisak u mreži dok se ne završi sanacija.

Iako se domacinstva i dalje pozivaju na umjerenu potrošnju, problema s opskrbom gradskog plina ne bi trebalo biti, kažu. Ugrožena nisu niti industrijska postrojenja jer su kao veliki potrošaci vec prebaceni na korištenje prirodnog plina.


Podijeli: Facebook Twiter