Tragovima gusara Morgana

Piratska špilja (J. VOJAK)
Piratska špilja (J. VOJAK)

Želite li dan provesti u ugodnoj šetnji šumom, bez većih uzbrdica i nizbrdica, uglavnom po ravnom terenu? U tom slučaju je šuma Kontija gotovo idealno mjesto gdje ćete provesti par ugodnih sati. Šuma se nalazi iznad Limskog zaljeva, između Kloštra i Vrsara.

Idilična oaza mira

Automobil je najbolje ostaviti pored restorana Istarska hiža Kontija koji se nalazi neposredno uz cestu kada se na vrhu uzbrdice iznad Limskog zaljeva krene prema Vrsaru.  Na samom ulasku naići ćete na poučnu tablu na kojoj piše da ulazite u rezervat vegetacije, te upućuje posjetitelje na pravila ponašanja u šumi, koja je zaštićena od 1964. godine. Tu je i oznaka za Pirate bar koji se nalazi pored spilje iznad mora, a udaljen je otprilike četiri  kilometra. Kada pođete pored ruševina dvorca obitelji Colleti po kojoj je ostao i naziv šume Kontija držite se uglavnom glavnog puta, no ne i nužno. Šuma je uglavnom idilična oaza mira ali se nemojte iznenaditi ako vidite i pokoji automobil. Kako je šuma ispresijecana uređenim pješačkim i označenim biciklističkim stazama (što osim šetnje isto tako može biti motiv za posjet i obilazak šume biciklima) vrijedi malo i skrenuti te tako produžiti izlet. Istražujte, zašto ne.

U samoj šumi ispod glavnog puta prije skretanja za špilju nalaze se stijene uređene za penjanje sportskih penjača i alpinista koje je također vrijedno obići. Specifični vapnenac s mnogobrojnim rupicama i lijepi pogledi na zaljev vrijedni su tih dodatnih pet minuta silaska. Ali morate se snaći sami budući da silasci nisu označeni, a najlakše ćete ih uočiti jer se pored njih nalaze mala proširenja za parking automobila.   

Pirate bar

U šumi se nalazi i gradina Mukaba, vrijedan i lijep primjer prapovijesnog naselja s vidljivim ostacima suhozida. Nakon otprilike četiri kilometra ugodnog pješačenja naići ćete na putokaz lijevo dolje za Pirate bar i špilju. Uz samu špilju, koja je otvorena za obilazak, smješten je Pirate bar (koji je otvoren ljeti za vrijeme turističke sezone) opremljen je stolovima i klupama te je to idealno mjesto za odmor prije povratka.

Prema jednoj od legendi špilja je dobila naziv po piratu Henryju Morganu, koji je rođen u prvoj polovici 17. stoljeća te je  jedan od najpoznatijih pirata uopće. Njegov životopis obiluje pljačkama, osvajanjima i raznim izuzetno okrutnim pričama. U strahu od Engleza koji su za njim organizirali potragu povlači se u dobro skrivene pećine Limskog zaljeva i tako počinje legenda o sakrivenom piratskom blagu. Legenda je još zanimljivija od kada su stanovnici sela Mrgani koje se nalazi u blizini Limskog zaljeva saznali da je ime njihovog sela u prošlosti bilo Morgani gdje je navodno živjela cijela loza pirata Morgana. I tu, pored sakrivenog blaga opljačkanog oko Kube i Kariba, nakon odmora put pod noge. Slijedi povratak do Istarske hiže, gdje se možete i odmoriti.

Šuma Kontija - zaštićeni rezervat šumske vegetacije

Šuma Kontija, inače stara 140 godina, prirodni fenomen u kojoj prevladava bijeli grab, najbolje je sačuvana zajednica ove vrste u Istri. Zaštićena je i ima status posebnog rezervata šumske vegetacije, a prostire se na 65 hektara. U šumi je bez suglasnosti Zavoda za zaštitu prirode zabranjena svaka sječa i oštećivanje stabala i grmlja, branje prizemnoga bilja, kao i svaki drugi zahvat koji može izmijeniti sadašnji izgled šume. (Jure VOJAK)


Podijeli: Facebook Twiter