Tragovi jedne vizije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznenadujuce je koliko malo ljudi u Hrvatskoj zna tko je mons. dr. Božo Milanovic i kolike su njegove zasluge za konacno pripojenje Istre Hrvatskoj, a to ga uz druga njegova djela svrstava medu najvece ljude hrvatske povijesti. Naglasio je u raspravi na znanstvenom skupu posvecenom Boži Milanovicu dr. Miroslav Akmadža.

Znanstveni skup pod nazivom "Mons. dr. Božo Milanovic - tragovi jedne vizije" održan je u povodu 120. obljetnice rodenja i 30. obljetnice Milanoviceve smrti. Milanovic je 10. listopada 1890. roden u Kringi, a umro je 28. prosinca 1980. u Pazinu, gdje je i pokopan. Buduci da je njegovo djelo još uvijek nedovoljno istraženo i valorizirano, pa iako ga se i na temelju dosadašnjih saznanja može uvrstiti medu velikane hrvatske povijesti, ovaj znanstveni skup, koji je objelodanio neke nove spoznaje o Milanovicevu životu i radu, doprinos je upotpunjavanju lika i djela ovog našeg velikana.

Na otvaranju skupa biskup mons. Ivan Milovan naglasio je kako ovim skupom Crkva u Istri i šira javnost odaju spomen na Milanovica Istranina, istaknutog svecenika, domoljuba, odgojnog, kulturnog i javnog djelatnika. Buduci da ga sada možemo promatrati s odredenim povijesnim odmakom možemo objektivnije procijeniti znacenje njegova životnog djela i poslanja kojeg si je sam nametnuo i vršio do kraja života, rekao je biskup.

Župan Ivan Jakovcic, dodao je kako je Milanovic imalo osjecaj za realnost vremena u kojem je živio, da je znao koja je njegova uloga u svemu onomu što je bio njegov osobni i životni izazov živeci u dva totalitarizma - fašizmu i komunizmu. On je osoba koja je za hrvatski puk u Istri najviše ucinila. On kao covjek crkve i kao humanista nije mogao biti jednodimenzionalan, ali nažalost osoba je o kojoj možda premalo razmišljamo svih mi koji danas živimo u Istri, zakljucio je župan Jakovcic.

Ovaj nadasve zanimljiv znanstveni skup na kojem je 15 referenata obznanilo i dosta novih podataka o Boži Milanovicu, organizirali su Porecka i Pulska biskupija, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar-Podrucni centra Pula i Istarska županija, uz suorganizaciju Istarskog književnog društva Juraj Dobrila, Opcine Tinjan Družbe Braca hrvatskog zmaja-Županijski stol Pazin i Pazinski kolegij-klasicna gimnazija.


Podijeli: Facebook Twiter